Перо Зубац добитник Шантићеве награде

Александра Маџар
Перо Зубац добитник Шантићеве награде

Мостар - Пјесник Перо Зубац у своју биографију уписао је још једно вриједно признање, Шантићеву награду, коју додјељује Српско просвјетно и културно друштво у оквиру традиционалне манифестације "Шантићеве вечери поезије", која ће бити одржана од 10. до 16. октобра на више локација у Мостару.

Добитник је изабран на основу мишљења стручне комисије и једногласном одлуком Управног одбора мостарске "Просвјете", а награда се састоји од Шантићевог штапа и шешира, те новчаног износа од 5.000 марака.

Потпредсједник мостарске "Просвјете" Сања Бјелица-Шаговновић истакла је да се овогодишња манифестација први пут догађа на подручју цијелог града.

- До сада се манифестација одржавала у Владичанском двору, а ове године смо одлучили да изађемо из Бранковца у цијели Мостар и приближимо Шантића свима - истакла је она.

Шаговновићева је навела да "Шантићеве вечери поезије" почињу 10. октобра полагањем цвијећа и поменом на Шантићевом гробу на Православном гробљу Бјелушине, након чега ће услиједити свечаност отварања манифестације у Парку Алексе Шантића, а у случају лошег времена у Ћоровића кући.

- Након свечаности отварања, у Владичанском двору биће уприличено књижевно вече једног од најбољих српских књижевника, Мостарца Владимира Пиштала и промоција његове књиге "Сунце овог дана - Писмо Андрићу" - каже Шаговновићева.

Друге вечери манифестације, 11. октобра, у Мостар стиже Народно позориште Републике Српске са представом "Синови умиру први", која ће бити одиграна у Народном позоришту Мостар. Солистички концерт истакнутог српског виолинисте Јована Колунџије заказан је за четвртак, 12. октобар, у Музичком центру "Павароти".

Дан касније у хрватском дому "Херцег Стјепан Косача" биће представљена књига Дејана Ристића "Кућа несагоривих речи: Народна библиотека Србије 1838-1941" и књига Татјане Брзуловић-Станисављевић "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића из Архивске збирке Јоце Вујића у Универзитетској библиотеци у Београду.

Пето вече манифестације биће одржано пјесничко вече у Владичанском двору. Дио програма сели се у Невесиње,

гдје је организовано вече "Невесиње, друга Алексина кућа", на којем ће наступити познати пјесник Перо Зубац.

Вече лауреата за крај

Манифестација ће бити затворена у понедјељак, 16. октобра, у Народном позоришту Мостар, гдје ће бити организовано вече лауреата Шантићеве награде, пјесника Пере Зупца у суорганизацији са ансамблом "Мостарске кише" и уручена Шантићева награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана