Peri Zupcu uručena nagrada Aleksa Šantić

Srna
Peri Zupcu uručena nagrada Aleksa Šantić

Mostar - Uručenjem književne nagrade "Aleksa Šantić" pjesniku Peri Zupcu u Mostaru su završene "Šantićeve večeri poezije".

Nagrada, koja se sastoji do novčanog iznosa od 5.000 KM, plakete, te štapa i šešira, uručena je Zupcu tokom programa koji je održan sinoć u Narodnom pozorištu Mostar.


Riječ je o performansu tokom kojeg je Aleksa Šantić predao Zupcu svoj šešir i štap, a Zubac je, uz pratnju ansambla "Mostarske kiše" govorio svoju poznatu istoimenu poemu, pričao o Šantiću, Mostaru i Hercegovini.

Zubac je sa novinarima podijelio trenutke iz rane mladosti, ali i svoja gledanja na današnji Mostar, koji je daleko od onoga u njegovim sjećanjima.

On kaže da je bio u Mostaru 2005. godine i da iz Novog Sada prati sva zbivanja u gradu na Neretvi.

"Ne sviđa mi se što Mostar još nije ono što je bio. Mislim, nikad više neće biti tih ljudi, nikad neće biti te atmosfere... Međutim, važno je da se u Mostaru i dalje igra, pjeva i piše i da bude događaja na koje dolaze ljudi sa obje obale", rekao je Zubac.

On se prisjetio svoga djetinjstva, druženja sa legendarnim Mišom Marićem, koji je, između ostalog, osnovao ansambl "Mostarske kiše", ali i svoje platonske ljubavi iz istoimene poeme kojom se proslavio.

Organizatori su zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, koja je za sedam dana okupila veliki broj građana, ali i vratila srpsku kulturu na dostojno mjesto u Mostaru.

"Mostar je ujedinjen u duhu Šantića, bez obzira na vjeru i naciju. To nam je i bio cilj da nastavimo Šantićevim stopama i da pokažemo ljubav koju je on davao. Tako i mi želimo da svjedočimo kulturu, dostojanstvo i sve ono što je bio Šantić", istakao je predsjednik mostarske "Prosvjete" sveštenik Radivoje Krulj.

"Šantićeve večeri poezije", koje su održane 98. put, organizovali su Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo "Gusle".

Manifestacija je održana od 10. do 16. oktobra na više lokaliteta u Mostaru, te u Nevesinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana