Пери Зупцу уручена награда Алекса Шантић

Срна
Пери Зупцу уручена награда Алекса Шантић

Мостар - Уручењем књижевне награде "Алекса Шантић" пјеснику Пери Зупцу у Мостару су завршене "Шантићеве вечери поезије".

Награда, која се састоји до новчаног износа од 5.000 КМ, плакете, те штапа и шешира, уручена је Зупцу током програма који је одржан синоћ у Народном позоришту Мостар.


Ријеч је о перформансу током којег је Алекса Шантић предао Зупцу свој шешир и штап, а Зубац је, уз пратњу ансамбла "Мостарске кише" говорио своју познату истоимену поему, причао о Шантићу, Мостару и Херцеговини.

Зубац је са новинарима подијелио тренутке из ране младости, али и своја гледања на данашњи Мостар, који је далеко од онога у његовим сјећањима.

Он каже да је био у Мостару 2005. године и да из Новог Сада прати сва збивања у граду на Неретви.

"Не свиђа ми се што Мостар још није оно што је био. Мислим, никад више неће бити тих људи, никад неће бити те атмосфере... Међутим, важно је да се у Мостару и даље игра, пјева и пише и да буде догађаја на које долазе људи са обје обале", рекао је Зубац.

Он се присјетио свога дјетињства, дружења са легендарним Мишом Марићем, који је, између осталог, основао ансамбл "Мостарске кише", али и своје платонске љубави из истоимене поеме којом се прославио.

Организатори су задовољни овогодишњом манифестацијом, која је за седам дана окупила велики број грађана, али и вратила српску културу на достојно мјесто у Мостару.

"Мостар је уједињен у духу Шантића, без обзира на вјеру и нацију. То нам је и био циљ да наставимо Шантићевим стопама и да покажемо љубав коју је он давао. Тако и ми желимо да свједочимо културу, достојанство и све оно што је био Шантић", истакао је предсједник мостарске "Просвјете" свештеник Радивоје Круљ.

"Шантићеве вечери поезије", које су одржане 98. пут, организовали су Српско културно и просвјетно друштво "Просвјета" Градски одбор Мостар и Српско пјевачко и културно умјетничко друштво "Гусле".

Манифестација је одржана од 10. до 16. октобра на више локалитета у Мостару, те у Невесињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана