Performans Slavice Marin i Davida Mastikose u čast čiste prirode

Aleksandra Glišić
Performans Slavice Marin i Davida Mastikose u čast čiste prirode

Banjaluka - Koncept svih mojih radova zasnovan je na osnovnim problemima savremenog društva. Performans koji spremam zajedno sa Davidom Mastikosom govoriće o neskladu prirode i društva. Banjalučka publika biće u prilici da prisustvuje izuzetnom performansu.

Ovako svoj novi projekat najavljuje likovna umjetnica Slavica Marin, koja se već predstavila publici u Banjaluci performansom "Svečani dan" koji je izazvao veliko interesovanje u Banskom dvoru Kulturnom centru.

- Nije važno da li radim skulpturu, sliku, instalaciju ili performans, sve je povezano sa ekologijom. Novi performans biće više vezan za životinjski svijet, a pred banjalučkom publikom trebao bi da se nađe u decembru - kaže umjetnica koja novi projekat radi zajedno sa mladim muzičkim umjetnikom iz Banjaluke Davidom Mastikosom.

Slavica Marina je autor slika, skulptura, instalacija i performansa koje je predstavila na više samostalnih i skupnih izložbi.

Pošto svoje umjetničko izražavanje zasniva na ekologiji, upotrebljava prirodne materijale, želeći da istakne prirodu kao osnovno polazište za čistotu ljudskog duha.  Nagrađivana je više puta, a učestvovala u radu nekoliko likovnih kolonija, festivala i art rezidencija.

- Iako još ne mogu da otkrivam detalje novog performansa biće to nešto zaista posebno. Radujem se unaprijed dolasku u Banjaluku gdje sam i počela saradnju sa Davidom. Većinu mladih banjalučkih umjetnika poznajem i mnogi od njih su imali izložbe u mojoj galeriji u Umagu. Među njima su Mladen Miljanović i Radenko Milak - kazala je Marin.

Mastikosa je zadužen za muzički dio ovog umjetničkog projekta.

- Slavicu sam upoznao kroz performans "Svečan dan", bio sam oduševljen onim što sam vidio. Kada mi je iznijela ideju novog rada, preostalo mi je da radim muziku. Ona ima efektne performanse, koji snažno djeluju na publiku, a muzički dio biće dodatna nijansa. Ovo je za mene neobično iskustvo jer nikada ranije nisam radio muziku za performans - rekao je Mastikosa.

Umjetnički rad

Slavica Marin rođena je u Banjaluci, a od 1986. živi i radi u Umagu. Diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Vlasnica je Galerije "Marin" od 1997. godine. Kroz svoj umjetnički rad već je godinama poznata likovnoj publici u regionu i Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana