“Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” у МСУ РС: Фокус на улози жена у друштву и умјетности

Миланка Митрић
“Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” у МСУ РС: Фокус на улози жена у друштву и умјетности

Бањалука - Сигурна сам да ће наш пројекат “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” добити пажњу и да ћемо заинтргиригирати јавност јер је ово један пројекат који има фокус на другачију свијест, а то је свијест о улози жена у друштву како данас, тако и раније, и уопште перцепцији жена у умјетности.

Рекла је ово Сарита Вујковић директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске о новој изложби која ће бити отворена вечерас у 19 часова.

Овом поставком, која је настала у сарадњи са British Councilом биће представљено 14 најзначајнијих британских умјетница, добитница Тарнерове награде представница Велике Британије на Венецијанском бијеналу и чланица групе Young British Artists у занимљивом и необичном дијалогу са 12 умјетница из колекције МСУРС.

- Тема попут ове, значај жена у умјетности је заиста нешто што превазилази оквире и границе, то је нешто што је релевантно у цијелом свијету. На овај начин повезујемо институције у региону, јачамо конекцију између Велике Британије и свих шест земаља у региону са којима радимо. Посебан је осјећај имати умјетнице попут Трејси Емин и Саре Лукас раме уз раме са дјелима која су дио колекције музеја. British Council пропагира једнакост, једнаке прилике, родну равноправност и инклузију. Овај пројекат представља начин како да стимулише публику да се укључи у нешто што је друштвено релевантно - објаснила је директорица British Councilа у БиХ Лариса Халиловић.

Пројекат “Перцепције” започео је у фебруару 2018. године у Лондону када је пет кустоса из институција широм западног Балкана одабраних на основу концепта достављеног као одговора на отворени позив, у сарадњи са кустосима British Council одабрали дјела британских умјетница данашњице из колекције British Council како би ти радови били представљени публици у дијалогу са колекцијама других институција. Менаџерка колекције British Councilа Никола Хилд објаснила је настанак и састав цјелокупне колекције.

- Колекција је основана 1938. године и састоји се од дјела британских умјетника 20. и 21. вијека. Тренутно имамо нешто више од 9.000 умјетничких дјела, цртежа, скулптура. Отприлике 25 одсто ове колекције је рад жена умјетница. Настављамо да прикупљамо најбоља дјела британских умјетника и промовишемо ту умјетност. Ова колекција је велики ресурсе које повремено посуђујемо неким другим просторима - објаснила је Хилд.

Кустоскиња изложбе Лана Пилиповић изложбу је подијелила у четири сегмента, и то: “Рефлексија”, “Изложеност”, “Родна тијела” и “Дух”. Сегменти приказују дијалог умјетница, сличности и разлике концепата и разноврсност женских израза.  

- “Рефлексија” показује утицај друштва и медија на обликовање свијести код жена. У “Изложеностима” су представљене жене које изражавају своје емоције, интимност, сјећања, надања. У сегменту “Родна тијела” представљају се различити облици репрезентације. У “Духу” су представљени суптилније фреквенције, унутрашњи импулсу, интуитивност. У изложби доминира тијело, као најпримарнији медиј и најприроднији медиј да се изразе неки феминистички ставови - казала је Пилиповићева.

На изложби, која је отворена до 27. маја ће бити изложена дјела сљедећих умјетница: Абигејл Лејн, Антеа Хамилтон, Камила Лоу, Силиа Хемптон, Клер Странд, Елизабет Прајс, Џилијан Веринг, Хелен Чедвик, Лаура Олдриџ, Лубаина Химид, Мадаме Јевонд, Рејчел Вајтрид, Сара Лукас, Трејси Емин, Маргарета Керн, Сандра Дукић, Нивес Кавурић Куртовић, Ирма Маркулин, Марија Драгојловић, Свјетлана Салић Митровић, Коса Бокшан, Весна Перуновић, Лала Рашчић, Борјана Мрђа, Биљана Гаврановић, Ката Мијатовић.

Пратећи програм

- Наша идеја је да кроз изложбу позовемо разне занимљиве личности да представе изложбу. Пажњу смо усмјерили на занимљиве мушкарце у јавном животу. Имаћете прилику да чујете вођења Миљенка Јерговића, Мухарема Баздуља, Уроша Ђурића. Имаћемо програм усмјерен на разна вођења, панел дискусије, радионице за дјецу које ће водити Сандра Дукић и програм који ћемо везати за април гдје ћемо заједно са организацијом Простор понудити нови програм и концепт дешавања Женска соба, гдје ћемо позвати младе умјетнице, ствараоце из разних области и сфера културе да се свакодневно занимљивим темама обрате публици - најавила је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана