Paulina Manov-Đurđević: Nušićevi likovi žive među nama

Mirna Pijetlović
Paulina Manov-Đurđević: Nušićevi likovi žive među nama

Branislav Nušić je, nažalost, i danas naš savremenik i kao da nije prošlo celih 150 godina od njegovog rođenja. Nušićevi likovi su svakodnevno među nama.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" beogradska glumica Paulina Manov-Đurđević koja je gostovala u Banjaluci sa Beogradskim dramskim pozorištem, čija je glumačka ekipa maestralno izvela komad "Tri klase i gospođa Nušić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Ona dodaje da publika svuda isto reaguje, jer je predstava univerzalna, zabavna i šaljiva, te nas podsjeća na ono što se danas dešava, kao što je kupovina diploma, ponašanje "ministarki" i mnoge druge stvari.

- Milica Kralj je režirala jednu od dve moje najvažnije predstave u životu. Predstava "Silvia" igrala se u Ateljeu 212 deset godina 99 puta i ja sam u toj predstavi igrala psa. A kada sam čula da će režirati komad "Tri klase i gospođa Nušić", jako sam se obradovala, jer sam znala da će napraviti odličnu predstavu - rekla je Manov-Đurđević.

Danas je, kaže Manov-Đurđević, jako teško raditi komediju, a to što su na kraju svakog izvođenja do sada nagrađeni smijehom i aplauzom, predstavlja veliki uspjeh.

- Bilo mi je izuzetno inspirativno ponovo sarađivati sa Milicom, lepo smo se zabavljali, iako je bilo veoma teško, jer uopšte nije lako zasmejati ljude - priča o saradnji sa rediteljkom ova talentovana glumica, koja je na sceni oživjela lik Nušićeve žene.

Zaista izuzetan tekst je napisao njen suprug Vladimir Đurđević, tako da je ova glumica imala, kako kaže, ekskluzivni uvid u svaku riječ njegovog nastajanja.

- Tekst je u stvari bio naručen sa Radio Beograda povodom 150 godina od  rođenja Branislava Nušića. Međutim, to što su na kraju dobili od Vladimira zaista nisu očekivali, jer je on napisao čistu komediju. Onda je prihvaćeno da se komad radi u Beogradskom dramskom pozorištu, na radost svih nas - ističe Manov-Đurđević.

Otkriva da je Vladimir Đurđević dosta proučavao Nušićevu biografiju i kada je došao do dijela gdje pisac nakon robije odlazi u Bitolj kao pisar prve klase, te se nakon izvjesnog vremena vraća u Beograd kao vicekonzul sa ženom, tog dijela boravka u Bitolju i njegove ženidbe nigdje nema zapisanog u biografiji.

- E upravo o tome i govori naša predstava. Vlada je izmislio i napravio rekonstrukciju događaja šta se sve dešavalo Nušiću u Bitolju. Zadovoljan je i kako smo mi to sve doživeli i na kraju kako je cela priča odigrana na sceni - kaže Paulina i dodaje da je Vladimir Đurđević dolazio na probe i vodio ih kroz tekst i dosta im pomogao da sve to zajednički iznesu na pozorišne daske.

Nove uloge

- Uskoro ću početi da radim na tekstu "Moje dete" sa Egonom Savinom, a trebalo bi da radim i na jednom projektu na televiziji, ali ne bih detaljisala o tome još uvek. Volim podjednako i pozorište i televiziju, ali mi je ipak možda za nijansu lakše u pozorištu jer postoji određeno vreme razvoja lika, a na televiziji i filmu je to instant i nemate mnogo vremena da se poistovetite sa likom - rekla je Paulina Manov-Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana