Paolo Sorentino gost Kustendorfa

Priredila: Aleksandra Glišić
Paolo Sorentino gost Kustendorfa

Beograd - Proslavljeni reditelj Paolo Sorentino biće gost 11. međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf", koji se održava od 16. do 21. januara na Mećavniku, najavio je osnivač manifestacije reditelj Emir Kusturica.

Kusturica je rekao da će Sorentinu biti uručena nagrada za buduće filmove koja od ove godine nosi naziv "Drvo života", a u okviru "Restrospektive velikana" biće prikazani njegovi nagrađeni filmovi.

On je najavio da će na festivalu razmatrati gdje je film danas i kakva je njegova sudbina, da li televizijska serija postaje bolji medij od filma i da li se zapravo film iz bioskopskih sala seli na TV ekrane pretvarajući se u drugu formu.

- Zbog toga smo pozvali najboljeg (Paola Sorentina) sa kojim ćemo diskutovati o ovim pitanjima i čija će serija "Mladi papa", koju ja gledam kao roman o svim papama, biti neprestano prikazivana tokom pet dana - dodao je Kusturica.

Program "Retrospektiva velikana" biće posvećen i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku, za kojeg Kusturica kaže da je jedan od rijetkih koji nikada nije snimio loš film.

U ovom programu će biti prikazana i dva filma iz 1967. godine, "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Đorđa Kadijevića.

Festival će otvoriti reditelj Ruben Ostlund filmom "Skver" - pobjednikom Kanskog filmskog festivala.

U okviru programa "Savremene tendencije" biće prikazan film "Nikada nisi zaista bio ovdje" rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici studentima i mladim stvaraocima predstaviti producentkinja Rosa Atab, koja je i predsjednica žirija. Na repertoaru ovog programa je i filipinsko ostvarenje "Rikša", nagrađeno "Zlatnim peharom" u Šangaju, bugarski film "Pravci", kineski "Sunce koje može da pomjera planine", kao i francusko-belgijsko ostvarenje "Vjernost".

Radionice studentima držaće reditelji Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Čijan Von i Mikael Roskam.

Za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film studenata i mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina.

U žiriju će, pored producentkinje Atab, biti i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur, dok će nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliti Ištvan Borbaš.

"Kustendorf" će predstaviti i dva nova filma mlađih autora - "Pjesma jezera Svej" Arija Golda i dokumentarac "Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma" Tankreda Ramona, dok će u okviru festivala u Andrićgradu biti otvorena retrospektivna izložba djela Petra Lubarde.

Muzički program

U muzičkom programu nastupiće američki gitarista Geri Lukas, japanski bend "Japalkan", koji izvodi srpske pjesme na srpskom jeziku, zatim Vlatko Stefanovski trio, francuski bend "Barbo" i "Bajaga i Instruktori".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana