Panel-diskusija u “Ženskoj sobi”: Žene i vizuelna umjetnost u fokusu

Milanka Mitrić
Panel-diskusija u “Ženskoj sobi”: Žene i vizuelna umjetnost u fokusu

Banjaluka - “Koliko je nizbrdica toliko je uzbrdica” naziv je prve panel-diskusije koja je održana u okviru projekta “Ženska soba” u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Umjetnice Nina Babić, Isidora Branković i Tajana Dedić-Starović sa moderatorom panela, režiserom Mladenom Đukićem, u fokus razgovora stavile su poziciju žena u vizuelnoj umjetnosti i na savremenoj umjetničkoj sceni, te  prisutnoj publici predstavile svoje radove. Takođe, vođeni su razgovori  kroz četiri teme: Refleksija, Izloženost, Rodna tijela i Duh.

Nakon panela umjetnica Maja Crnogorac izvela je svoj performans “U suprotnosti plakanju”.

Druga panel-diskusija “Ko na zvijezde laje ispašće mu zubi” biće održana večeras u 19 časova.

- Panel-diskusija na kojoj će sa dozom kritike i nezadovoljstva sadašnjim položajem žene u filmu naši učesnici otvoriti pitanja poput: Postoji li filmska produkcija kod nas? Da li je filmska industrija izrazito muški posao? Nakon panela prikazujemo dokumentarni nagrađivani film Anje Kavić “Neke djevojke su veće od drugih” – naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Učesnici ove panel-diskusije su direktorica produkcijske kuće “Vizart” Mirjana Milobratović, glumica Slađana Zrnić, filmska kritičarka Monika Ponjavić i režiserka Ana Kavić. Gost moderator večeri je  režiser Goran Damjanac.

“Kad vidim, onda ću vjerovati” je naziv trećeg panela koji će biti održan u ponedjeljak na temu “Mediji kao najjače sredstvo komunikacije”.

- Razgovaraćemo s onima koji su pokazali da je to upravo tako. Saznaćete: Da li postoji žensko novinarstvo, kako se žene novinari nose s etiketiranjem, kako ostaju istrajne u svojim poslovima, da li seksualnost prodaje proizvod? - naveli su iz MSURS .

Učesnici ovog panela su: PR “Aquariusa” i osnivač “Lola” magazina Brankica Raković, urednica portala “E-trafika” Vanja Stokić, osnivač portala FBL (Fashion. Beauty. Love.) Besima Svraka i kreativna direktorica Play Teama Dijana Tepšić. Gost moderator je novinar i voditelj Predrag Ćurković.

Srijeda će biti rezervisana za panel-diskusiju “Žensko oružje je jezik”.

- Danas imamo talas ozbiljnih književnica. One će vam objasniti pojam “femme fatale”, govoriti o svojim borbama na književnoj sceni, stvaralaštvu, bajkama, ženskim likovima i o tome kako se suočavaju sa stvarnošću - naznačili su iz MSURS.

Učesnici panela su: književnica i novinarka Jelena Kojović-Tepić, pjesnikinja Mihaela Šumić, osnivač izdavačke kuće “Imprimatur” Sonja Lero te slikarka i pjesnikinja Borjana Mrđa. Gost moderator večeri je pjesnik i novinar Milan Rakulj.

Projekat “Ženska soba” biće realizovan u okviru postavke “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”.

Neobičnost

 

“Ženskom poslu nikad kraja” naziv je posljednjeg panela kojim će u četvrtak biti zatvorena “Ženska soba”. Taj dan će biti posvećen ženama iz kreativnog sektora i svim onim ženama koje se bave neobičnim zanimanjima. Iste večeri prisutni će moći da pogledaju neobične kolače Tamare Dakić (Pavlova kolači), koktele Sare Čorbić i zvuke di-džej Maje te da pogledaju radove Maje Crnogorac i portrete Tajane Dedić-Starović, koja će fotografisati tokom svih dana trajanja “Ženske sobe”.

Takođe, moći će da čuju priče tatu majstora Maje Kiuk i Slobodanke Nišić, osnivačice “Pop art marketa” Nine Dakić i vlasnice kafea “Džoko” Dijane Gajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana