Пале: приказан филм „Пепео и дијамант“, Анџеја Вајде

Срна
Пале: приказан филм „Пепео и дијамант“, Анџеја Вајде

Пале - На Палама је вечерас, филмом „Пепео и дијамант“, пољског редитеља Анџеја Вајде, почела тродневна манифестација посвећена новембарској „Филмотеци“ коју организује Кинотека Републике Српске.

Филмски архивиста у Кинотеци Српске на Палама Борис Чворо рекао је да је „Пепео и дијамант“ из 1958. најснажнији филм ратне трилогије о сложености пољске историје током Другог свјетског рата и њемачке окупације.


Чворо је истакао да је овај филм направио велики бум у Европи, као и да је Вајд скренуо пажњу међународне јавности на пољску кинематографију и постао први источноевропски редитељ чији су филмови приказивани у свим западним земљама.

„Увијек политички ангажован, Вајда је својим филмовима на неки начин исписивао историју Пољске у другој половини 20. вијека. Његови филмови су четири пута били номиновани за Оскара. За изузетан допринос филмској умјетности додијељен му је почасни Оскар 2000. године, а добитник је и жЗлатне палмеж, жЗлатног лаваж и жЗлатног медвједаж, те низа других међународних награда и признања“, навео је Чворо.

Анџеј Вајда преминуо је у децембру прошле године.

На програму новембарске „Филмотеке“ до петка, 24. новембра, биће приказани и филмови Мефисто“ и „Коља“, великана режије мађарског и чешког филма Иштвана Саба и Јана Сверака, који су освојили бројне награде и признања.

„Филмотека“ се одржава у Арт галерији „Г3“, а пројекције почињу у 19.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана