Пале: Промовисани роман и збирка пјесама Николе Мише Мијатовића

Срна
Пале: Промовисани роман и збирка пјесама Николе Мише Мијатовића

Пале - У Културном центру Пале вечерас је промовисан роман "Ту су они којих нема" посвећен српском страдању у 20. вијеку, те збирка пјесама "Јахачица пјене сузиних таласа", аутора Николе Мише Мијатовића, ратног команданта Јуришног одреда Сарајевско-романијског корпуса.

Мијатовић је рекао да роман "Ту су они којих нема" говори о неприликама кроз које су Срби прошли у 20. вијеку, о четири милиона српских жртава и о томе да нико у свијету није нашао за сходно да то окарактерише најтежим геноцидом над једним народом, чак тежим у односу на јерменски и јеврејски народ.

Према његовим ријечима, ову књигу је посветио ратној браћи и сестрама, свим српским борцима за слободу, истину и правду, а прогоњеним, лажно оптуженим, грешно суђеним и неправедно осуђеним.

Мијатовић је навео да је у роману чињеницама и аргументима доказао да у Сребреници није било геноцида над Муслиманима, већ да је геноцид у 20. вијеку извршен над Србима.

Он каже да је у роману говорио о Србима као најхуманијем народу, који жели миран суживот.

"Истовремено нас дојучерашње комшије не престају блатити у жељи да нам навуку срамни ореол геноцидности", додао је Мијатовић.

Рецензент Душан Зуровац рекао је да аутор у роману доста успјешно прави приповједачки рез кроз вријеме и простор.

Збирку пјесама "Јахачица пјене сузиних таласа" Мијатовић је подијелио у цјелине и посветио их унуцима, љубави и родољубивој поезији.

Два књижевна дјела Мијатовића данас су промовисана и у Источном Новом Сарајеву.

Никола Мишо Мијатовић био је ратни начелник штаба и замјеник команданта Илиџанске бригаде, командант Јуришног одреда Сарајевско-романијског корпуса. Био је три пута рањен, а рат је завршио у чину мајора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана