Padaju tajne o državnicima

Aleksandra Glišić
Padaju tajne o državnicima

Banjaluka - Arhiv Republike Srpske priprema izložbu arhivskih dokumenata "Ličnosti i potpisi" (Autografi poznatih ličnosti na dokumentima Arhiva Jugoslavije) koja će biti otvorena 22. aprila u 13 časova u Banjaluci.

Direktor Arhiva RS Dušan Popović kaže da je izložba postavljena u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i da je rezultat višedecenijske saradnje sa Arhivom Jugoslavije.

- Izložba će biti otvorena povodom Dana Arhiva Republike Srpske (20. april) i Dana grada Banjaluke (22. april). Zvanično otvaranje povjereno je članu Predsjedništva BiH iz RS Nebojši Radmanoviću - najavio je Popović.

Pomoćnik direktora Arhiva RS Bojan Stojnić ističe da je na postavci predstavljeno 156 državnika, političara, diplomata i drugih ličnosti koje su presudno uticale na političke događaje u Evropi i svijetu tokom 20. vijeka.

- Postavka sadrži četiri hronološko-tematske cjeline: Kraljevina Jugoslavija, Svijet između dva rata, Poslijeratna Jugoslavija i Svijet poslije rata. U okviru svakog izložbenog eksponata data je fotografija ličnosti, dokument sa njegovim potpisom i kratka biografija - kazao je Stojnić.

Izložbu prati katalog za koji je uvodnu riječ napisao dr Čedomir Antić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

On je uporedio ranije i sadašnje vrijeme prema načinu komunikacije, državnoj i međudržavnoj komunikaciji i razmjeni informacija.

- Kao što je ovaj arhiv ostao bez svoje države, tako su i autografi, nekada toliko zanimljivi i istraživački važni, u novo vreme izgubili na važnosti - zapisao je Antić.

"Glasnik" 

Novi broj naučno-stručnog časopisa "Glasnik" koji objavljuje Arhiv Republike Srpske biće promovisan 23. aprila u 19 časova u Banskom dvoru u Banjaluci. 

- I pored velikih finansijskih problema, uspjeli smo da izdamo šesti broj "Glasnika". Ako u narednom periodu ne budemo imali podršku za rad na ovom jedinom arhivističkom časopisu u Srpskoj, moraćemo obustaviti njegovo objavljivanje - kaže Dušan Popović.

Sekretar Arhiva RS Zoran Mačkić kaže da "Glasnik" na 620 stranica donosi kvalitetne tekstove stručnjaka iz oblasti arhivistike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana