Овације за дјела бањалучких композитора

Мирна Пијетловић
Овације за дјела бањалучких композитора

Бањалука - Дјела младих бањалучких композитора Драгане Табак и Давида Мастикосе, преточена у звук кроз флауту Александре Копић, подржали су у великом броју љубитељи савремених нота који су их аплаузима наградили на концерту одржаном у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

Потпомогнути гостима флаутисткињом Тијаном Голубић, сопраном Миљаном Брезичанин, пијанисткињом Зорицом Новаковић и бубњарем Ђорђем Станиковуковићем, ови млади и талентовани умјетници доказали су да је Бањалука жељна концерата савремене музике.

- Жељели смо да јавности покажемо шта радимо и то у новом и савременом простору какав је Јеврејски културни центар. Александра воли да свира наше композиције, тако да смо добили идеалан спој за један овакав концерт - рекла је композитор Драгана Табак.

Она је специјално за овај концерт написала композицију "Нар" за флауту и добош, која је уз јединствену изведбу публику одушевила и због интересантног перформанса са наром.

- На једном путовању, када сам шетала улицама града, чула сам како продавци довикују: "Цијеђени нар!", и то ме инспирисало да напишем ово дјело. Иначе ме свакодневне животне ситуације покрећу да стварам - испричала нам је Табакова, која је за овај концерт припремила и композицију "Игра" коју је написала и посветила Александри Копић.

Према ријечима Давида Мастикосе, чије су композиције "Мемориес 92", "Аве Мариа" и "Фрагменти историје" награђене громогласним аплаузом, циљ концерта је да промовишу савремену музику, али и то што су научили на Академији умјетности у Бањалуци.

- Публика је имала прилику да чује премијерно извођење моје нове композиције "Аве Мариа" која је написана за клавир и сопран, а када стварам, желим да моја музика буде социјално ангажована - истакао је Мастикоса.

Послије овог концерта ови млади умјетници планирају да наставе промоцију свог стваралаштва по цијелој Републици Српској и БиХ, а жеља им је и да уз помоћ умјетности пређу границе и покажу се свијету.

Снага флауте

Моћ нота у стварност је феноменалном изведбом претворила флаутисткиња Александра Копић, која је истакла да са уживањем истражује путеве савремене музике у новим, модерним просторима.

- Наш циљ је да публици покажемо да савремена музика може и те како да буде савршено упакована у звук флауте, проткан како електроником, тако и разним перформансима и необичним звуковима - рекла је Копићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана