Otvorena manifestacija u čast Duška Trifunovića

Srna
Otvorena manifestacija u čast Duška Trifunovića

Pale - U Kulturnom centru Pale večeras je otvorena dvodnevna književna manifestacija "Dani Duška Trifunovića", posvećena ovom srpskom pjesniku, književniku i televizijskom autoru.

Direktor Kulturnog centra Pale i organizator manifestacije Marko Sikima kaže da je ovo 11. manifestacija koja se organizuje u čast velikog pjesnika i stvaraoca.


"Ovom manifestacijom okupljamo prijatelje, kolege, pjesnike i poštovaoce neprolaznog stvaralaštva Duška Trifunovića. Prvog dana predviđeno je književno-muzičko veče za odrasle, a drugi dan je posvećen dječijoj poeziji", rekao je Sikima novinarima.

On kaže da je koncept manifestacije književno-muzički s obzirom na to da je više od 200 pjesama Duška Trifunovića muzički obrađeno.

Sikima je podsjetio da se književna nagrada "Duško Trifunović" dodjeljuje svake druge godine za doprinos afirmaciji srpskog jezika, te da će naredna biti uručena 2018.

Besjedu o Duškovom stvaralaštvu govorio je njegov prijatelj Momčilo Mošo Odalović, koji je naglasio da je Trifunović bio zanimljiva, autentična i dragocjena pojava srpskog pjesništva.

"Imao sam utisak da on usitnjenim, žustrim koracima uvijek udupla pređeni put, ne osvrćući se u retrovizor da vidi šta je to prešao i srljajući u drugi posao. Sve što je radio, radio je svojim darom, žarom i stvaralačkim temperamentom, tako da za njega volim reći da je Duško 'Tajfunović'", rekao je Odalović.

Pjesnik Đorđo Sladoje, prvi dobitnik nagrade "Duško Trifunović", kaže da je Trifunović bio jedan od najznačajnijih srpskih pjesnika.

"Duška treba gledati kao važnog pjesnika koji je pisao prilično zakukuljenu poeziju koju je znao da proturi u narod i to je bila njegova posebna vještina", naglašava Sladoje.

U muzičkom dijelu programa nastupio je bend Dejane Hršum, koji je izvodio kompozicije na stihove Duška Trifunovića.

Prve večeri ove dvodnevne manifestacije predstavljena su izdanja Narodne biblioteke "Filip Višnjić" iz Bijeljine, te otvorena izložba slika Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale.

Sutra, drugog dana manifestacije, pjesnici će posjetiti osnovne škole.

U 15.00 časova biće održan Dan dječije poezije pod nazivom "Prvo voće" u kojem će učestvovati Radmila Knežević, Milenko Jevđević, Marijana Petronić, Milanko Borovčanin Romsok, Mošo Odalović i Ljubivoje Ršumović.

Manifestacija će biti završena dodjelom nagrada po konkursu o temi "Znam zašto".

Pokrovitelji manifestacije su Grad Istočno Sarajevo, Opština Pale, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, a organizator je Kulturni centar Pale.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu kod Broda 1933. godine. Po dolasku u Sarajevo, sa 25 godina izdao je prvu knjigu. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje "sarajevske rokenrol škole".

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su "Bijelo dugme", "Indeksi", Zdravko Čolić, Arsen Dedić...

Ostaće upamćen i kao autor emisija na TV Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju".

U Novi Sad je izbjegao po izbijanju rata u BiH 1992. godine, gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana