Otvorena izložba tradicionalnih instrumenata

Srna
Otvorena izložba tradicionalnih instrumenata

Banjaluka - Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Muzeju Srpske u Banjaluci izložbu “Zaboravljeni zvuk tradicionalnih muzičkih instrumenata”, autora Sanje Pupac.

Đakovićeva je rekla da izložba predstavlja zbirku tradicionalnih muzičkih instrumenata iz fundusa ovog muzeja koje su prikupljane još od njegovog osnivanja, tridesetih godina prošlog vijeka.

Ona je navela da je važno njegovati kulturnu baštinu, te da je kod ove izložbe bitan koncept kojim je autorka pomjerila granice u komunikaciji sa publikom.

“Osim ovog, ozbiljnijeg djela, u kojem se autorka pokazala kao etnomuzikolog, postoji i dio koji je osmišljen kao igraonica za najmlađe”, dodala je Đakovićeva.

Ona je podsjetila i na čuvenog banjalučkog etnomuzikologa Vladu Miloševića, ističući da je komponenta entomuzikologije nešto što treba biti prikazano ne samo domaćoj, već i svjetskoj javnosti.

“Među eksponatima su i gusle, koje su na preliminarnoj listi Srpske i BiH koje će biti nominovane za upis na Uneskovu listu. Isto tako, na tu preliminarnu listu će biti uvršena i tambura trožica”, dodala je Đakovićeva.

Pupac, koja je i viši kustos Muzeja Republike Srpske, navela je da su predstavljeni primjerci starih instrumenata, te da je na interaktivnom panelu snimljen zvuk koji proizvodi svaki od izloženih eksponata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana