Отворена изложба традиционалних инструмената

Срна
Отворена изложба традиционалних инструмената

Бањалука - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Музеју Српске у Бањалуци изложбу “Заборављени звук традиционалних музичких инструмената”, аутора Сање Пупац.

Ђаковићева је рекла да изложба представља збирку традиционалних музичких инструмената из фундуса овог музеја које су прикупљане још од његовог оснивања, тридесетих година прошлог вијека.

Она је навела да је важно његовати културну баштину, те да је код ове изложбе битан концепт којим је ауторка помјерила границе у комуникацији са публиком.

“Осим овог, озбиљнијег дјела, у којем се ауторка показала као етномузиколог, постоји и дио који је осмишљен као играоница за најмлађе”, додала је Ђаковићева.

Она је подсјетила и на чувеног бањалучког етномузиколога Владу Милошевића, истичући да је компонента ентомузикологије нешто што треба бити приказано не само домаћој, већ и свјетској јавности.

“Међу експонатима су и гусле, које су на прелиминарној листи Српске и БиХ које ће бити номиноване за упис на Унескову листу. Исто тако, на ту прелиминарну листу ће бити увршена и тамбура трожица”, додала је Ђаковићева.

Пупац, која је и виши кустос Музеја Републике Српске, навела је да су представљени примјерци старих инструмената, те да је на интерактивном панелу снимљен звук који производи сваки од изложених експоната.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана