Отворена изложба слика познатог Брчака Мевлудина Екмечића

Срна
Отворена изложба слика познатог Брчака Мевлудина Екмечића

Брчко - У умјетничкој галерији Брчко дистрикта данас је свечано отворена изложба слика деведестогодишњег академског сликара Мевлудина Екмечића.

Посјетиоци су имали прилику да виде слике, које је Екмечић стварао у посљедних 17 година, након одласка у пензију. Екмечић је члан чувене, брчанске породице, која тренутно живи и ради у Паризу.

Изложбу је отворио предсједник Управног одбора "Легата куће Екмечић" Енес Пашалић рекао је да се породица Екмечић овом изложбом и оснивањем легата поново враћа у овај град, поклањајући му дио породичне историје.

Отварању изложбе није присуствовао Екмечић због лошег здравственог стања, па је присутне поздравила његова рођака Села Екмечић Тецилазић.

Кустос Умјетничке галерије Соња Ђуровић рекла је да је опус дјела Екмечића велики и значајан, те да је он један од ријетких умјетника који је наставио да слика у позним годинама.

Она је нагласила да то не треба да чуди јер сликарство, као и било која друга врста умјерности, не дозвољава да се оде у пензију.

Ђуровићева је изразила наду да ће Брчаци уживати у изложби, те да ће и у наредних мјесец бити посјећена, као што је данас на отварању.

Ликовни критичар Ибрахим Крзовић у свом говору присјетио се умјетничких почетака Мевлудина Екмечића, те испричао шта су тада о њему, као младом сликару, мислили врхунски умјетници из Сарајева.

Изложба бити отворена наредних мјесец дана, а организатори позивају љубитеље умјетности да не пропусте погледати ова дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана