Отворена изложба школе иконописања Православног центра за младе

Срна
Отворена изложба школе иконописања Православног центра за младе

Источно Сарајево - Изложбом икона школе иконописања Православног центра за младе Митрополије дабробосанске вечерас је у Источном Новом Сарајеву настављена манифестација "Принципови дани у Источном Новом Сарајеву".

Руководилац Православног центра за младе јереј Младен Дробњак изјавио је новинарима да су се радо одазвали на позив Општине Источно Ново Сарајево да у оквиру "Принципових дана" покажу шта се то ради у оквиру Школе иконописања Православног центра за младе.

Дробњак је нагласио да су дјеца својим радовима који су представљени вечерас показала колико су напредовала током седам мјесеци.

"Школа иконописања која је почела да ради у новембру прошле године има 60 чланова од чега је 40 основаца и средњошколаца, те група од 20 старијих који су и раније похађали сличне школе и који то раде на озбиљнијем нивоу", рекао је Дробњак.

Он је најавио да ће крајем септембра бити одржана изложба икона по узору на иконе које се налазе у музејима Митрополије дабробосанске, Старој православној цркви у Сарајеву и Манастиру Добруну.

Дробњак је додао да се и на Палама планира отворити школа иконописања, напомињући да је у оквиру Православног центра за младе Митрополије дабробосанске покренута и школа цртаног филма.

"Полазници ове школе анимираног филма ће са цртаним филмом о Светом Сави бити учесници Међународног фестивала анимираног филма у Нишу. Екипа која ради са нашом дјецом долази из нишке Школе цртаног филма, а они су и организатори фестивала", појаснио је Дробњак.

Александра Клисура, студент завршне године Црквене умјетности и сликарства Богословског факултета Фоча, која води Школу иконописања у Источном Новом Сарајеву, изразила је задовољство чињеницом да су полазници могли показати шта су научили.

"Дјеца су заиста заинтересована да уче и кроз иконопис улазе у вјеру и хришћанство. У почетку обично дођу ради сликања, а касије се заинтересују за црквени живот и житије светитеља које сликају", каже Клисура.

Након отварања изложбе, посјетиоци су имали прилику да присуствују концерту културно-умјетничких друштава "Славија", "Бошко Вујадин" из Касиндола и "Братство" из Војковића.

Централна свечаност манифестације "Принципови дани" биће одржана сутра на Видовдан, када ће бити организована Видовданска академија и концерт тамбурашког оркестра "Фијакер" из Новог Сада.

Предвиђено је и одржавање "Конференције беба", као и турнир у малом фудбалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана