Otvorena izložba fotografija Igora Motla Teatar

Srna
Otvorena izložba fotografija Igora Motla Teatar

Prijedor - Izložba fotografija Igora Motla pod nazivom "Teatar" otvorena je u Prijedoru i posjetioci Galerije ž96 mogu je pogledati do 23. avgusta.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš zahvalio je prijedorskoj galeriji za prostor ustupljen teatru i rekao da Pozorište Prijedor sa fotografom i muzičarem Igorom Motlom sarađuje nešto duže od jedne decenije i na planu fotografije i na planu muzike.


"Kad pogledate ove fotografije, vidjećete sve što pozorište ima, a što mnogi od vas nisu u prilici da vide: i kostim i scenografija i prostor iza scene i ispod scene. To je nama značajna izložbena i arhivska građa koja će se poslije preseliti u Pozorište Prijedor. Portreti glumaca biće izloženi u pozorištu, kao što je praksa u svim lijepim teatrima", rekao je Baroš otvarajući sinoć izložbu.

Autor izložbe Igor Motl, kojem je ovo četvrta samostalna izložba fotografija, rekao je da sa Pozorištem Prijedor sarađuje od predstave "Zločin i kazna" iz 2006. godine i kao fotograf i kao muzički urednik.

"Ovo je samo mali izbor fotografija, čak nisu ni sve predstave obuhvaćene. Ima i nekoliko portreta rađenih namjenski za potrebe Pozorišta Prijedor, a neke fotografije su integralni dio samih predstava, kao na primjer žTri sestrež i žFeničankež", naveo je Motl.

Direktor Galerije ž96 Tihomir Ilijašević rekao je da se Motl prihvatio inspirativnog, a teškog zadatka - portretisanja glumaca i bilježenja scena iz pozorišnih predstava.

"Igor je izabrao da glumac na njegovim fotografijama mora biti glumac na sceni. Koristio je situacije koje su drugi umjetnici režirali, a na nekoliko je bio autor i scenografije i režije. Oba poduhvata su veoma zahtjevna. Uspio je da odgovori na zadato. Ostvario je i dokumentarni i umjetnički zahtjev, sačuvao je u, doduše, blago izmjenjenoj nijansi svoju poetiku, što govori o kontinuitetu misli i odnosa prema umjetnosti", dodao je Ilijašević.

Igor Motl /36/ diplomirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i radi kao profesor klasične gitare u Muzičkoj školi "Savo Balaban" u Prijedoru. Fotografijom se bavi od svoje 16. godine, kada je počeo sarađivati sa fotografima koji su radili za velike svjetske novinske agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana