Отворена изложба фотографија Хелге Парис

Срна
Отворена изложба фотографија Хелге Парис

Бањалука - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности у Бањалуци изложбу “Хелга Парис: фотографије”, која приказује свакодневни живот човјека у послијератној Источној Њемачкој.

Ђаковићева је истакла да је ова изложба нешто што у правом смислу осликава сусретање прошлости и садашњости.


“Посебно је занимљива чињеница да је и овај простор прошао сличне ситуације. И ми смо имали контакт са социјалистичким и постсоцијалистичким системима. Блиско нам је све то што ове фотографије обиљежавају и чему свједоче, а то је транзиција, изолација, мали човјек”, рекла је Ђаковићева новинарима.

Она је додала да је оно што је најважније и што је и порука ове изложбе да је тај мали човјек успио да сачува достојанство.

Ђаковићева је рекла да се овом изложбом Музеј савремене умјетности прикључио обиљежавању Европске године културног насљеђа.

“Управо је ова година проглашена за европску годину културног насљеђа, под слоганом жГдје се прошлост сусреће са садашњошћуж”, рекла је Ђаковићева.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић истакла је значај ове изложбе, јер представља свједочанство живота у Источној Њемачкој у вријеме када је та земља била подијељена.

“На изложби могу да се виде бројне фотографије, настале у претходних 30 година и вјерујем да ће публика са великим занимањем моћи да прати изложбу”, рекла је Вујковићева.

Директор Гете института БиХ Клаус Кришок рекао је да је ова изложба кроз фографије показује Њемачку из доба ДДР-а, те да то нису новинарске фотографије, него умјетнички радови.

“Оне нам дозвољавају да увидимо особе, живот, простор вријеме и начин живота тадашње Источне Њемачке и то на реалистичан начин”, рекао је Кришок.

Хелга Парис је њемачки фотограф, познат по својим фотографским свједочанствима свакодневног живота Источне Њемачке.

Рођена је 1938. године, а током своје дуге каријере имала је преко 20 самосталних и на десетине групних изложби, а својим радом је заузела изузетну позицију у њемачкој историји фотографије.

Изложба Хелге Парис реализује се у сарадњи са Гете Институтом БиХ и Институтом за иностране послове Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана