Отворена изложба Вријеме као вријеме

СРНА
Отворена изложба Вријеме као вријеме

Бањалука - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности у Бањалуци изложбу цртежа и анимације "Вријеме као вријеме - савремени цртеж у покрету", на којој су представљени радови 15 умјетника из 10 земаља.

Изложба је резултат сарадње кустоса из Берлина Бјорна Хегарта и професора бањалучког Универзитета за пословне студије Миодрага Манојловића, а представљен је спој цртежа и анимација умјетника из Јапана, Кореје, Кине, Њемачке, Норвешке, Италије, Шведске, Холандије, Србије и БиХ.

Тешановићева је рекла да је на овај начин Бањалука повезана са свијетом и да се вечерас може видјети начин излагања који до сада није приказан у овом граду.

Она је честитала Музеју на овој изложби, уз жељу да Бањалуку и даље посјећује што више иностраних умјетника. "С обзиром да постоје и цртежи спортиста, могу да видим да спорт и умјетност имају заједничку црту која упућује младе да се баве овом креативном дјелатношћу", рекла је Тешановићева.

Кустос Музеја савремене умјетности Сара Вујковић истакла је да је пројекат "Вријеме као вријеме" говори о цртежу у покрету, односно цртежу у новом времену и интермедијалној и дигиталној димензији.

"То је занимљив фокус истраживања, јер се многе галерије у свијету баве искључиво анимацијом или цртежом", рекла је Вујковићева.

Она је додала да ће у оквиру изложбе, која ће бити отворена до 13. маја, бити одржана радионица анимације за ученике старијих разреда основне школе, на којој ће уз помоћ умјетника Миодрага Манојловића бити осмишљена и занимљиву рекламу за предстојећу манифестацију "Ноћ музеја".

Умјетник из Берлина Бјорн Хегарт рекао је да је сврха изложбе и пројекта "Вријеме као вријеме" да покаже цртање у новом облику, реазличитом од традиционалног, као и да се изложба у БиХ одржава први пут.

Умјетник Миодраг Манојловић рекао је да је идеја за изложбу дошла спотано, захваљујући доброј презентацији Хегартовог часописа "Фукт" у Бањалуци.

Он је навео да је основна идеја окупљање интернационалне сцене умјетника који се баве цртањем и анимацијом и да се направи "лијеп пресјек дешавања у свијету са овим медијем изражавања".

"Ово је премијера изложбе, а онда планирамо да је премјестимо у Берлин и многе друге локације", рекао је Манојловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана