Otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH”

Srna
Otvorena izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH”

Beograd - Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević otvorio je večeras u Pedagoškom muzeju u Beogradu izložbu “Srpske pravoslavne škole u BiH”, koja, kako je istakao, svjedoči o borbi srpskog naroda ne samo za slobodu, već i za pravo na obrazovanje, očuvanje srpskog jezika i pisma, školovanje i pravo na budućnost.

Vukosavljević je naglasio da su oni koji su radili protiv interesa srpskog naroda po pravilu imali mnogo protiv toga da se srpske pravoslavne osnovne škole uopšte registruju, postoje i da u njih idu djeca.

“Ali, žeđ za obrazovanjem, za sopstvenim kulturnim i nacionalnim identitetom bila je jača od svih prepreka koje su postavljane. Ova izložba vrlo snažno i upečatljivo svedoči o tome”, rekao je Vukosavljević na otvaranju, kojem je prisustvovala pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

On je istakao da je temeljni dio priče o srpskoj prosvjeti i obrazovanju uvijek borba srpskog naroda za pismenost, kulturu čitanja, obrazovanje, njegovanje ćiriličnog pisma i srpske usmene i pisane tradicije.

“Ove fotografije, na kojima se nalaze ova divna dečica iz davno zaboravljenih vremena, zapravo svedoče i o lepoti prosvetne misije, ali, s druge strane, i o tragičnim istorijskim okolnostima u kojima je naš narod živeo. Verovatno su mnoga od ove dečice, koja se nalaze na fotografijama, bila žrtve različitih užasavajućih istorijskih procesa koji su imali posledice u dva svetska rata i drugim krajnje neprijatnim okolnostima”, rekao je Vukosavljević.

On je napomenuo da proučavanje događaja iz srpskog kulturnog i prosvjetnog prostora čini jedan od strateških ciljeva Ministarstva kulture Srbije, što je stav zauzet i prilikom potpisivanja Povelje o o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da izložba svjedoči o borbi srpskog naroda na prostoru cijele BiH za očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta, i to na najdostojanstveniji način - borbom za školovanje, obrazovanje i opstajanje u prosvjetiteljskom duhu.

Đakovićeva je istakla da ta borba nije bila nimalo laka, kako pod turskom okupacijom, tako ni pod austrougarskom, ali je srpski narod uspijevao da savlada sve prepreke i da se kao feniks podigne iz svih stradanja, gradeći na novim temeljima još čvršću i jaču prosvjetu i srpski ponos.

“Kroz tu Davidovu borbu protiv raznih bjelosvjetskih Golijata, srpski narod je uspijevao da sačuva ono što je najvažnije za opstanak jednog naroda, a to je nacionalni, kulturni identitet i da se izdigne iznad svega”, rekla je Đakovićeva.

Ona je poručila da je ova izložba veoma važna sa stanovište kulture i Republike Srpske i Srbije, jer svjedoči o postojanju jedinstvenog srpskog kulturnog prostora, koji je Drina razdvajala, a duhovnost i snaga uvijek spajali.

Đakovićeva je dodala da je izložba drugi događaj u okviru aktivnosti definisanih Poveljom o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru, koji su potpisala dva ministarstva kulture i da se raduje njenom organizovanju i u Republici Srpskoj.

Izložba “Srpske pravoslavne škole u BiH” sadrži vrijedne eksponate: ljetopise, fotografije i udžbenike, koje su koristili đaci u srpskim školama u periodu od 1856. do 1912. godine.

Autor izložbe, kustos Aleksandra Milovanović, navela je da je riječ o građi koja se čuva u fondu ovog muzeja već oko 40 godina, ističući da su knjige koje su koristili đaci donošene u BiH uglavnom iz Srbije, a nastavni plan stvarao je sam učitelj.

Posebnu vrijednost izložbe čine originalni, rukom pisani ljetopisi, koje su sačinili učitelji, a u kojima su opisana sva značajnija dešavanja u školi, ali i društvene prilike u mjestu u kojima su učiteljevali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana