Otvorena izložba Sare Nikolić Konjica bez jahača

Srna
Otvorena izložba Sare Nikolić Konjica bez jahača

Prijedor - U Galeriji `96 u Prijedoru večeras je otvorena izložba skulptura "Konjica bez jahača" mladog umjetnika iz Srbije Sare Nikolić.

Sara Nikolić je samostalni umjetnik, a sa nepunih trideset godina osvojila je brojne nagrade, učestvovala na više grupnih izložbi, nekoliko poznatih i priznatih likovnih kolonija, te organizovala nekoliko samostalnih izložbi.


Nikolićeva je Srni rekla da se prijedorskoj publici u istom izložbenom salonu predstavila početkom godine, kao jedan od učesnika Likovne kolonije "Pliva".

Prema njenim riječima, izloženi su radovi iz ciklusa posvećenog konjima, koji su životinja najbliža ljudima, uz ljude u raznim epohama, tako da su za umjetnika uvijek bili izvor ideja.

Otvarajući izložbu akademik Milivoje Unković istakao je da je Saru upoznao u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu i da je tada shvatio da još ima mladih i darovitih umjetnika, koji odolijevaju svim globalističkim konceptima koji potiru darovitost i individualnost.

"Konji kao jedan od motiva u građenju skulptorske forme, koji su bezbroj puta bili inspirativna tematika od praistorije do danas, koliko god su izazovni, isto toliko su zamka za mlade autore" , istakao je Unković.

On je dodao da Sarina postavka potvrđuje da izbor teme ne utiče na originalnost djela, originalnost proističe u načinu definisanja skulptorske forme, autorskog senzibiliteta, transformaciji anatomije, spajanju detalja u jedinstvenu cjelinu.

Sara Nikolić javnosti u Republici Srpskoj postala je poznata tokom 2017. godine kao autor monumentalne skulpture blaženopočivšem patrijarhu Pavlu u Trebinju i biste Vuka Stefanovića Karadžića ispred Filološkog fakulteta u Banjaluci.

Izložba "Konjica bez jahača" u Galeriji `96 biće otvorena do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana