Отворена изложба Саре Николић Коњица без јахача

Отворена изложба Саре Николић Коњица без јахача 01.12.2017 23:41 | Срна

Приједор - У Галерији `96 у Приједору вечерас је отворена изложба скулптура "Коњица без јахача" младог умјетника из Србије Саре Николић.

Сара Николић је самостални умјетник, а са непуних тридесет година освојила је бројне награде, учествовала на више групних изложби, неколико познатих и признатих ликовних колонија, те организовала неколико самосталних изложби.


Николићева је Срни рекла да се приједорској публици у истом изложбеном салону представила почетком године, као један од учесника Ликовне колоније "Плива".

Према њеним ријечима, изложени су радови из циклуса посвећеног коњима, који су животиња најближа људима, уз људе у разним епохама, тако да су за умјетника увијек били извор идеја.

Отварајући изложбу академик Миливоје Унковић истакао је да је Сару упознао у галерији "Стара капетанија" у Земуну и да је тада схватио да још има младих и даровитих умјетника, који одолијевају свим глобалистичким концептима који потиру даровитост и индивидуалност.

"Коњи као један од мотива у грађењу скулпторске форме, који су безброј пута били инспиративна тематика од праисторије до данас, колико год су изазовни, исто толико су замка за младе ауторе" , истакао је Унковић.

Он је додао да Сарина поставка потврђује да избор теме не утиче на оригиналност дјела, оригиналност проистиче у начину дефинисања скулпторске форме, ауторског сензибилитета, трансформацији анатомије, спајању детаља у јединствену цјелину.

Сара Николић јавности у Републици Српској постала је позната током 2017. године као аутор монументалне скулптуре блаженопочившем патријарху Павлу у Требињу и бисте Вука Стефановића Караџића испред Филолошког факултета у Бањалуци.

Изложба "Коњица без јахача" у Галерији `96 биће отворена до краја године.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица