Otvorena izložba “Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj”

Srna
Otvorena izložba “Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj”

Banjaluka - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci izložbu slika i fotografija ruskih umjetnika Maksima Pridanova i Natalije Pankove pod nazivom “Posveta zemlji Nižnjenovgorodskoj”.

Izložba je otvorena u prostorijama Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske u okviru manifestacije “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj”.

Trivićeva je navela da će građani Srpske u okviru ove manifestacije imati priliku da bogatu kulturu ove ruske oblasti dožive na drugačiji, prisniji način.

“Već smo imali čast da u okviru saradnje Republike Srpske i Sankt Peterburga ugostimo važne institucije kulture i brojne umjetnike koji su nam prenijeli dah umjetnosti Ruske Federacije. Prošle godine su naši umjetnici, uzvratnom posjetom, u Sankt Peterburgu predstavili kulturu Srpske i savremeni izraz u našoj umjetnosti”, rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da se ovakvom saradnjom i razmjenom unapređuju veze dvije kulture i veze srpskog i ruskog naroda, grade se neraskidivi mostovi prijateljstva i otvaraju vrata stvaraocima i umjetnicima u oblasti kulture da predstave svoje potencijale i iskažu dostignuća u izrazu savremenog stvaralaštva.

“Predstavljanje Nižnjeg Novgoroda u Republici Srpskoj smatram odličnim, od nastupa nižnjenovgorodskog Gubernijskog orkestra do ove izložbe i vjerujem da će publika uživati u ovoj postavci”, dodala je Trivićeva.

Ona je uvjerena da je ovo nastavak izuzetno plodonosne saradnje i bogate razmjene umjetničkih sadržaja Republike Srpske i onog što nastaje na tlu velike riznice umjetnosti - Ruske Federacije.

Maksim Pridanov rekao je da su izložene slike nastale u proteklih 10 godina i da predstavljaju presjek njegovog rada iz tog perioda, dodajući da je na slikama predstavio najpoznatija mjesta, te crkve i manastire Nižnjeg Novgoroda.

Natalija Pankova navela je da su ovom izložbom i koloritom na izloženim eksponatima željeli da pokažu kako topli i emotivni ljudi žive u toj ruskoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana