Отворена изложба Младена Миљановића у МСУ РС: Неостварени снови у Спаваћој соби мојих родитеља

Александра Маџар
Отворена изложба Младена Миљановића у МСУ РС: Неостварени снови у Спаваћој соби мојих родитеља

Бањалука - Понекад из сасвим обичних животних ситуација настају велике идеје, које "тјерају" на стварање и дубоко промишљање. Спремајући спаваћу собу својих родитеља, признати бањалучки умјетник Младен Миљановић своје мисли и емоције пробуђене успоменама на неко прошло вријеме и будним посматрањем садашњости уплео је у изложбу интригантног назива "Спаваћа соба мојих родитеља".

До сада су његови радови у Бањалуку путовали преко европских градова, али овај пут, на радост Музеја савремене умјетности РС, први сусрет са његовим новим радом доживјела је публика у Бањалуци. Много је оних који су у четвртак увече прошетали кроз спаваћу собу Миљановићевих родитеља, радознало пратећи мапу и читајући легенде поред дјела које су их уводиле у она најтајанственија мјеста човјека, његову интиму. Кроз љубав као главну тему постављена су бројна питања, а Миљановић је своју припадност умјетности "искористио" да фиксира проблеме који угрожавају свакодневно живљење.

Из Беча је у Бањалуку допутовао и историчар умјетности и дугогодишњи директор Мумок музеја Еделберт Коб како би отворио Миљановићеву изложбу.

- Младенову умјетност треба схватати озбиљно, и то веома озбиљно, јер он исто тако и публику схвата озбиљно, даје јој могућност да самостално размишља. Видјети, осјећати и саосјећати, то је само мали дио онога што Младен пружа публици, због тога овдје се не може само гледати и читати, него и студирати оно што је изложено. Ако то урадите, онда ћете имати ту предност да добијете терапију својим спознајама - рекао је Коб.

Огољен пред посјетиоцима, Миљановић је поред личних ствари његових родитеља кроз радове, између осталог, показао његове двије највеће опсесије из дјетињства, а оба објекта су се крила у спаваћој соби његових родитеља. Први објекат је шаргија, традиционални инструмент који је његов отац свирао на сваком весељу, а Миљановић је опсесивно мрзио такву музику и шаргију, а једини циљ му је био да добије прилику да је уништи. Друга опсесија је жеља за пушком, која је увијек била скривена и закључана у спаваћој соби. У видео-запису који је постављен на занимљив начин посјетиоци су подижући тепих имали прилику да Миљановића виде на екрану како први пут у животу, послије смрти свога оца покушава да свира шаргију.

Да је, љубав међу првим асоцијацијама када се прочита наслов поставке, потврдила је и директорица Музеја савремене умјетности РС и кустос ове изложбе Сарита Вујковић.

- Централна тачка цјелокупне изложбе јесте идилична фототапета, несуђени декоративни објекат родитељске спаваће собе. Супротстављајући личну и универзалну борбу у радовима који чине ову изложбу, Миљановић јасно истиче да је дошао тренутак када треба да се одлучи да ли ће наше друштво у будућности бити култура комеморације и наратив конфликта или култура живљења и напретка у коме ћемо напокон пронаћи истинску љубав - закључила је Вујковићева, поносна што се ови радови први пут приказују у бањалучком Музеју.

Поред Коба и Вујковићеве, о поставци и умјетнику говорио је ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга истичући захвалност што Миљановић и као професор на најљепши начин представља Академију умјетности.

Перформанс "Почасна стража"

Одмах након свечаног отварања Миљановић је започео трочасовни перформанс "Почасна стража", узвикујући команду: "Мирно!"

- Овај рад је веома личан и емотиван, као што је и перформанс најличнији могући израз у умјетности. Он на веома личан начин пропитује односе личног језика и идеологије, у овом случају војне. Тај језик на изложби појављује се у разним облицима, било у форми визуелног језика симбола, гласа - команде или војних материјала. Када је ријеч о овом раду, он носи јасан став упозорења за сваког присутног на изложби и у простору музеја који видим као еквивалент простора у којем живимо - рекао је Миљановић, један од најмлађих представника "ратне генерације" и који је похађао Школу резервних официра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана