Отворена 17. годишња изложба студената Академије умјетности у Бањалуци

Миланка Митрић
Отворена 17. годишња изложба студената Академије умјетности у Бањалуци

Бањалука - У просторијама Академије умјетности Универзитета у Бањалуци свечано је отворена 17. завршна изложба радова студената.

Изложене су слике, графике, цртежи, мозаици, фотографије, те радови из области графичког дизајна. Изложба радова студената са интермедијалне умјетности биће отворена вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Најбољима су уручене награде, док су бројни посјетиоци уживали у радовима који красе плаву зграду Академије умјетности, бараку и зграду смјера за графички дизајн.

 

На самом отварању присутнима се обратила декан Академије умјетности Санда Додик која је отворила изложбу те похвалила рад професора и студената.

- Студенти Академије умјетности, за разлику од студената других факултета, имају ту привилегију и обавезу да све оно што раде током године прикажу и покажу јавности. Све оно што се ради из области ликовне умјетности буде приказано у јуну, а с обзиром на то да немамо неке просторе, ми смо нашу академију претворили у један изложбени простор тако да, осим ових ходника умјетности, у неколико објеката можете да погледате све оно што су студенти радили - рекла је Додикова.

Начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић истакла је значај једне овакве изложбе за саму културну понуду града.

- Ми смо свјесни да управо студенти треба да буду укључени у стварање комплетне понуде града Бањалуке. То је неки неизоставан план за све студенте који траже мјесто за своје таленте и да учине нешто за овај град. Ми ћемо већ крајем овог мјесеца кроз одређене пројекте отворити простор нашег атријума, гдје смо у разговору са деканом Академије умјетности договорили да дио поставке буде у оквирима управе града. Култура треба да буде доступна свима онима који циркулишу и заправо култура треба да буде доступна сваком грађанину - казала је Тривићева.

Представник Музеја савремене умјетности Младен Бањац уручио је награду студенту Драгославу Малинићу.

- Ми се стварно трудимо да промовишемо младе умјетнике, да им пружимо прилику да раде с нама, да стекну искуство, да културу овог града подигну на виши ниво. Треба да имамо што више младих стваралаца, који ће сигурно бити плодни аутори у будућности - објаснио је Бањац.

Умјетнички савјет Галерије УДАС додијелио је награду за најуспјешније радове са смјера графика Ненаду Балти и Александри Кузмановић са смјера сликарство.

Награде Културног центра Банског двора за студенте сликарства и графике, у виду организовања самосталне изложбе, припале су Милошу Вучену са смјера графика и Александру Бајуновићу са смјера сликарство.

Поред наведених, студентима су награде додијелили и Музеј “Козара”, Галерија “Сретен Стојановић” из Приједора и ЈУ Центар за културу и образовање Лакташи.

Комисија за додјелу награда на Катедри за сликарство и мултимедијалну умјетност Академије умјетности у Бањалуци у саставу: Весо Совиљ, предсједник, и чланови Јелена Каришик, Драго Вејновић, Борјана Мрђа и Радослав Тадић, додијелила је награду за сликарство Глорији Тубак.

Комисија на Катедри за графику Академије умјетности: Зоран Бановић, предсједник, и чланови Ненад Зељић и Милан Кајиновић, додијелила је награду Академије умјетности за графику Дајани Јекић.

Студент Стефан Мијић добио је награду за радове из области графичког дизајна, а о томе је одлучивала комисија у саставу: Горан Јанковић, предсједник, и чланови Јелена Грубор и Новак Демоњић.

Награда за рад из предмета интермедијална умјетност припала је Марини Божић.

Награда за најбољи рад реализован у техници дубоке штампе додијељена је Тамари Бојић, за високу штампу Димитрију Станковићу, за студију цртеж Младену Мићићу, за студију слика Данијели Михић, за пластичну анатомију Милени Јандрић, за фотографију Глорији Тубак, за вечерњи акт Драгославу Малинићу, а за мозаик Александри Кузмановић.

Присутнима се обратила и помоћница министра за просвјету и културу Владе Републике Српске Тања Ђаковић која је званично отворила изложбу годишњих радова студената Академије умјетности у Бањалуци. Она је изразила част и задовољство што отвара ову, већ традиционалну изложбу.

  • Част ми је и задовољство што ћу вечерас отворити 17. годишњу изложбу радова студената Академије умјетности која је већ постала традиционална. Вјерујем да је и свима вама јасно да се ту не ради само о традиционалној изложби, већ изложби која је стара колико и Академија умјетности. Имамо умјетнички потенцијал и могућност да заједно стварамо друштво које критички пропитује, које нуди рјешења за сопствена унапређења и које ће бити спремно да се одупре кичу и шунду. Ја сам заиста сигурна да ћемо ми такво друштво и створити. Друштво које се залаже за то да су друштво и умјетност покретачка сила - објаснила је Ђаковићева.

Похвале студентима

Поред награда, поједини студенти су добили и похвале за своје радове. Похвала за цртеж припала је Луки Матићу, за студију слика Тамари Максимовић, на предмету цртање и графика Мили Ђајић и Николи Просану. За радове на предметима графика један и два похвале су упућене Вероники Сигисмунди, Зорани Голубовић и Ирми Бећиревић, а на предмету графика три и четири Милани Стијак, Милани Косановић, Маји Томић, Тини Пропош, Недељку Ћулуму, Милени Јандрић, Наташи Гојковић, Божани Грубор, Ани Грубор и Ани Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана