Отворен међународни хорски фестивал у Бањалуци

Тања Панић
Отворен међународни хорски фестивал у Бањалуци

Бањалука - Концертом Дјечијег хора "Јединство" те Дјечијег и Мјешовитог хора Основне и средње музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке у Банском двору у Бањалуци почели су 11. бањалучки хорски сусрети.

Након њих, пјесмом "Царју небесни" бројној публици у Храму Христа Спаситеља представио се хор "Бели анђео" из Београда.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија истакао је да се овим фестивалом на најљепши начин промовише хорска музика.

- Хорови из Републике Српске имају значајне резултате на фестивалима који су одржани широм Европе. Овај фестивал је дефинитивно поставио високе стандарде у култури Бањалуке и Републике Српске - рекао је Мутабџија.

Немања Савић, диригент Дјечијег хора "Јединство", рекао је да на овогодишњем фестивалу, осим хорова из региона и РС, учествује седам хорова из Бањалуке, те да је циљ фестивала омасовљење и популаризација хорског пјевања.

- Сва три хора су напредовала у последњем периоду и било је задовољство и уживање слушати њихово извођење у сали препуној заинтересованих, њихових вршњака, старијих и родбине, која је дошла да прати наступ. Може се рећи да су бањалучки хорови изузетно квалитетни - рекао је Савић.

Диригент хора "Бели анђео" Катарина Божић је истакла да је велика част што су имали прилику да наступе на отварању манифестације.

- Ми смо јако млад ансамбл, основан 2013. у благослову српског патријарха господина Иринеја. Циљ ансамбла је очување српске духовне, али и народне традиције. Наш репертоар се састоји од пјесма старијих српских композитора, прије свега Мокрањца, али и од савремених аутора - истакла је Божићева.

Она је додала да наступа као пјевач и да је раније долазила са другим хоровима, те да није први пут у Бањалуци. Истакла је да им је нарочито задовољство када духовну музику изводе у храму, јер је тада атмосфера посебна.

Своје нумере изводио је и Хор свештеника Бањалучке епархије, који је први пут наступио на фестивалу, а концерт је завршио наступом Мјешовитог хора Српског пјевачког друштва "Јединство".

Наредних дана фестивала представиће се 13 хорова и једна изворна пјевачка група. Наступиће хорови из Прњавора, Новог Града, Козарске Дубице, Београда и Бањалуке. На затварању манифестације први пут ће се појавити и Мјешовити хор "Иво Лола Рибар" из Београда. То је истакнути хор, који броји 50 чланова, са реномираним диригентом Милованом Панчићем на челу.

Мокрањац

На Бањалучким хорским сусретима биће присутан и познати српски композитор Светислав Божић. Он је написао специјално дјело, јер се ове године обиљежава стогодишњица од смрти Стевана Стојановића Мокрањца. Дјело ће у суботу први пут извести Мјешовити хор "Иво Лола Рибар" из Београда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана