Otvoren Sajam knjige u Banjaluci FOTO

Aleksandra Madžar
Otvoren Sajam knjige u Banjaluci FOTO

Banjaluka - Sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme u organizaciji "Glasa" otvoren je danas besjedom književnika Berislava Blagojevića u banjalučkoj dvorani "Borik" u prisustvu mnogobrojnih zaljubljenika u pisanu riječ i predstavnika javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Blagojević je rekao da je srećan što ćemo zajedno po 18. put slaviti knjigu, a žalostan zbog položaja u kojem se nalaze knjiga i književnici.

- Veseli me to što možda ovakvom manifestacijom udaramo temelj neke nove Vavilonske kule, nekog novog razumijevanja, a tužan sam zbog brisanog prostora tišine i nesporazuma koji često stoji između stvaraoca i čitaoca, ali i između pisca i pisca - kazao je Blagojević.

Kao posebnu draž ovog sajma Blagojević je istakao da svi ljubitelji knjige proslavljaju punoljetstvo banjalučkog Sajma knjige u vremenu kada je kultura na velikim iskušenjima.

Na svečanom otvaranju pročitan je i dio pjesme "Noć skuplja vijeka" Petra Drugog Petrovića Njegoša čija se dvjestogodišnjica rođenja obilježava ove godine. Prisutni su imali priliku da uživaju i u nastupu mlade muzičke umjetnice Jovane Raljić.

Ovogodišnji moto sajma je "Knjiga na dar", a izdavači su najavili da će tu poruku poslati i brojnim sniženjima i akcijama kako bi knjiga bila pristupačna svima.

Osim domaćih na sajam su stigli i izdavači iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bjelorusije, koji su posebnu pažnju na svojim štandovima posvetili kreativnosti kako bi privukli pažnju posjetilaca. Na štandovima više od 100 izdavača naći će se najnoviji naslovi, ali i klasici velikana svjetske književnosti.

Svaki dan sajma, koji je otvoren do 23. septembra, biće priređen i prateći program u okviru kojeg će biti organizovane promocije novih djela i druženje sa književnicima.

I ove godine biće dodijeljene sajamske nagrade, a laureate će izabrati žiri u kojem su Ranko Pavlović, Slavica Vasiljević Ilić i Goran Milašin.

Cijena ulaznice je simbolična i iznosi  jednu marku.

"Tito: Neispričane priče"

Gosti sajma sutra u 17 časova biće poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš i riječki istoričar umjetnosti koji živi u Italiji Vilijam Klinger koji će promovisati knjigu "Tito: Neispričane priče" i družiti se sa posjetiocima sajma.

Riječ je o istoriografskom djelu objavljenom poslije godina istraživanja i prikupljanja materijala.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana