Отворен Сајам књиге у Бањалуци ФОТО

Александра Маџар
Отворен Сајам књиге у Бањалуци ФОТО

Бањалука - Сајам књиге, школског прибора и канцеларијске опреме у организацији "Гласа" отворен је данас бесједом књижевника Берислава Благојевића у бањалучкој дворани "Борик" у присуству многобројних заљубљеника у писану ријеч и представника јавног и културног живота Републике Српске.

Благојевић је рекао да је срећан што ћемо заједно по 18. пут славити књигу, а жалостан због положаја у којем се налазе књига и књижевници.

- Весели ме то што можда оваквом манифестацијом ударамо темељ неке нове Вавилонске куле, неког новог разумијевања, а тужан сам због брисаног простора тишине и неспоразума који често стоји између ствараоца и читаоца, али и између писца и писца - казао је Благојевић.

Као посебну драж овог сајма Благојевић је истакао да сви љубитељи књиге прослављају пунољетство бањалучког Сајма књиге у времену када је култура на великим искушењима.

На свечаном отварању прочитан је и дио пјесме "Ноћ скупља вијека" Петра Другог Петровића Његоша чија се двјестогодишњица рођења обиљежава ове године. Присутни су имали прилику да уживају и у наступу младе музичке умјетнице Јоване Раљић.

Овогодишњи мото сајма је "Књига на дар", а издавачи су најавили да ће ту поруку послати и бројним снижењима и акцијама како би књига била приступачна свима.

Осим домаћих на сајам су стигли и издавачи из Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске и Бјелорусије, који су посебну пажњу на својим штандовима посветили креативности како би привукли пажњу посјетилаца. На штандовима више од 100 издавача наћи ће се најновији наслови, али и класици великана свјетске књижевности.

Сваки дан сајма, који је отворен до 23. септембра, биће приређен и пратећи програм у оквиру којег ће бити организоване промоције нових дјела и дружење са књижевницима.

И ове године биће додијељене сајамске награде, а лауреате ће изабрати жири у којем су Ранко Павловић, Славица Васиљевић Илић и Горан Милашин.

Цијена улазнице је симболична и износи  једну марку.

"Тито: Неиспричане приче"

Гости сајма сутра у 17 часова биће познати хрватски новинар Денис Куљиш и ријечки историчар умјетности који живи у Италији Вилијам Клингер који ће промовисати књигу "Тито: Неиспричане приче" и дружити се са посјетиоцима сајма.

Ријеч је о историографском дјелу објављеном послије година истраживања и прикупљања материјала.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана