Отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу

Срна
Отворен Међународни фестивал позоришта за дјецу

Бањалука - У Бањалуци је вечерас извођењем представе "Аска и вук" Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда почео 16. Међународни фестивал позоришта за дјецу.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је свечано отворио фестиван, истакао је да је сваки фестивал у Српској од великог значаја, а посебно овај припремљен за најмлађе.


"Фестивал има и образовну ноту, која ће се преносити на наше најмлађе, гдје ће они постепено улазити у умјетничка остварења и видјети и нешто другачије што се припрема за дјецу широм свијета", рекао је Малешевић новинарима прије отварања фестивала.

Он је нагласио да ће у наредним данима дјеца моћи да уживају, те изразио задовољство што организатори сваке године дижу љествицу и доводе боља позоришта и боља остварења.

Директор Дјечијег позоришта Републике Српске Предраг Бјелошевић рекао је да ће фестивал окупити 12 театара из десет земаља, те да ће у такмичарском дијелу бити одиграно 12 представа.

"Сви театри долазе са својим најбољим представама. Дјечије позориште сваке године игра ван конкуренције, јер не желимо да будемо конкуренција онима који долазе да играју код нас", нагласио је Бјелошевић.

Он је додао да је до сада одржаним фестивалима одиграно 200 представа, да је учествовало око 170 позоришта са свих континената, што је огроман културолошки манифест, којим су почашћени и град Бањалука и Република Српска.

"Овдје је ријеч о промоцији луткарске умјетности, јер је фестиван наградног карактера у чијој конкуренцији играју само театри са луткарским представа или у комбинацији живе сцене и лутака", навео је Бјелошевић.

Он је додао да су у почашћена дјеца која живе у граду гдје постоји луткарски театар, јер за разлику од друге дјеце они могу да виде ту древну умјетност, која се развијала миленијумима.

Бјелошевић је рекао да представе оцјењује међународни трочлани жири, којим предсједава декан Академије умјетности из СанкТ Петербурга Николај Наумов, док су остала два члана театролог из Новог Сада Мирослав Радоњић и професор анимације и монтаже на Академији умјетности у Бањалуци Младен Ђукић.

Оснивач фестивала је Дјечије позориште Републике Српске, отворен је извођењем представе "Аска и вук" Малог позоришта "Душко Радовић" из Београда.

Отварању фестивала присуствовао је и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана