Отворен Међународни фестивал “Бањалука-ухвати филм”

Срна
Отворен Међународни фестивал “Бањалука-ухвати филм”

Бањалука - У Бањалуци је вечерас отворен осми Међународни филмски фестивал “Ухвати филм-Бањалука” на којем ће бити приказано 26 филмова о теми инвалидности.

Директор Фестивала Душица Липовац рекла је новинарима прије отварања да је на овогодишњи конкурс пристигло 636 филмова из 22 земље.


“Прошле године смо потписали споразум о сарадњи са Међународним филмским фестивалом жУхвати са мном овај дан-ухвати филмж, па смо тако постали јединствен регионални филмски фестивал који се, осим Бањалуке и Новог Сада, одржава и у Ријеци и Котору”, навела је Липовчева.

Она је навела да је пратећа активност Фестивала изложба фотографија “Култура и особе са инвалидитетом”, а биће одржана и дебата о овој теми чији ће модератор бити књижевница Тања Ступар Трифуновић.

Липовчева је додала да су овогодишњи фестивал подржали Министарство просвјете и културе Српске и град Бањалука, а медијски покровитељи су портали “Моја Српска инфо” и “Моја Бањалука инфо”.

Виши стручни сарадник у Министарству просвјете и културе Републике Српске Добринка Максимовић рекла је да је овај фестивал од самог почетка имао подршку Владе Српске и овог министарства.

“Овај фестивал је организационо мањи, али је по значају важан као и сви остали. Особе са инвалидитетом имају равноправан статус на јавном конкурсу, с тим што сматрам да би требало да се више отворе, да затраже помоћ волонтера и придобију све који нису из категорије инвалидности да би им помогли у осмишљавању и писању пројеката и организацији. Треба да се отворе и према свим ресорима у Министарству, које је спремно да им помогне и они имају предност у финансирању”, навела је Максимовићева.

Она је додала да Влада Српске годишње издваја до 500.000 КМ за пројекте удружења са инвалидитетом и да ниједан захтјев није одбијен.

Директор Филмског фестивала “Ухвати филм” у Новом Саду Милеса Милинковић истакла је да су овакви фестивали важни када је ријеч о мијењању свијести према особа са инвалидитетом.

Филмски фестивал “Ухвати филм-Бањалука” одржава се данас и сутра у Музичком павиљону Парка “Петар Кочић” у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана