Отворен КРОВФест у НУБРС: Културна оаза под ведрим небом

Мирна Пијетловић
Отворен КРОВФест у НУБРС: Културна оаза под ведрим небом

Бањалука - Када је љубав безусловна, тада није тешко спојити екологију и културу, и то на крову. У томе су, након вишемјесечног рада, успјели ентузијасти из Арт клуба "Простор" те су своју љубав крунисали "КРОВфестом" који је отворен на тераси Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци.

Простор, односно тераса на којој се одвијао фестивал била је заиста премала да прими све оне који су жељели да виде шта су све то креативци направили, па је тако поред терасе био попуњен и читав ходник НУБРС.

А на тераси посјетиоце је чекала истинска културна оаза. Умјетници су се потрудили да од секундарних сировина, односно отпада направе права мала умјетничка дјела. Они су својим умијећем и креативношћу, а без великих донација направили уникатне саксије за цвијеће, полице, столове, табурее, мурале и још много тога.

Све то било је одличан амбијент за културни програм који су припремили, а за који су се са великим задовољством одазвали бројни умјетници, волонтерски подржавши велики труд који је уложила екипа из "Простора".

Тако су присутни, и на крову и у ходнику, уживали у музици коју је специјално за ову прилику припремила ди-џеј Април, извођењу комада "Похвала лудости" глумца Дејана Андрића и његовог "Невид театра", те уз колачиће које је направила Моника Хајек и њена "Смазалица" упијали сваку ријеч поезије која је текла из петог по реду "ПО(В)ЕЗИВАЊА" у којем су учествовали бројни бањалучки пјесници.

Публика је била одушевљена овом идејом да се култура може дешавати и вани, а ентузијасте из "Простора" подржала је и директор НУБРС Љиља Петровић-Зечић.

- Чини ми се да је "КРОВфест" логичан наставак нашег часописа "Путеви", јер смо прије пет година отворили неке нове просторе за креативне младе људе у редизајнираном часопису. Ево, то се десило и са овим фестивалом, јер ми желимо да отворимо просторе младим људима и афирмишемо их - казала је Петровић-Зечић.

Нагласила је да се одушевила кад је видјела колико ови млади људи, са Еном Митровски на челу, имају неограничено много енергије, креативних идеја у припремању фестивала и сређивању терасе "која је сада добила потпуно нову димензију".

- Овај простор ћемо користити у разне културне сврхе док год нам то вријеме буде дозвољавало. Оно што смо планирали да организујемо је промоција стрип сцене Републике Српске, а као гост цијеле ове приче биће Неле Карајлић који је радио сценарио за један стрип роман посвећен Првом свјетском рату. На нашој, сада сређеној тераси, имаћемо и разне промоције књига угледних писаца, али и радионице које ће организовати људи из "Простора" - најавила је Петровић-Зечић.

Она је нагласила да је неопходно културу и умјетност "износити из институција, како би постала дио свих нас, а не остала само као ексклузивитет институција".

Планови

- У оквиру фестивала, који ће трајати до септембра, одржаћемо различите врсте умјетничких радионица, од стварања мурала од чепова са умјетницом Ђурђицом Бјелошевић, едукативних еколошких радионица са Мајом Золак, све до извођења представа. Планирамо да проширимо овај фестивал и на друге градове, али и на друге кровове Бањалуке, и надам се да ће наша идеја бити препозната и подржана, јер смо до сада све сами исфинансирали - рекла је Ена Митровска из "Простора".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана