Otvoren Filmski kampus - značajniji kulturni događaj u regionu

Srna
Otvoren Filmski kampus - značajniji kulturni događaj u regionu

Trebinje - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević večeras je u Trebinju otvorio sedmi "Filmski kampus", jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u oblasti filmske umjetnosti u Srpskoj, ali i u regionu.

Malešević je istakao da značaj i kvalitet ovog događaja najbolje potvrđuje veliko interesovanje i podrška istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista, profesora i studenata, kako iz zemlje, tako i iz okruženja.


"Filmski kampus nudi vrhunsku edukaciju studentima filmske umjetnosti, što je jedan od vidova rada Kinoteke Republike Srpske, zahvaljujući kojem je postala prepoznatljiva u regionu kao ustanova koja intenzivno radi na jačanju naših filmskih potencijala, ali i povezivanju i uspostavljanju bolje saradnje među filmskim radnicima u regionu", rekao je Malešević.

On je naglasio da ga raduje što će studenti iz Republike Srpske, odnosno BiH, Srbije i Crne Gore imati jedinstvenu priliku da na radionicama slušaju savjete priznatih filmskih stručnjaka, što će im, kako je rekao, biti od pomoći kada se budu profesionalno bavili filmom.

Pozdravljajući istaknuta imena filmske umjetnosti gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da Trebinje nije slučajno izabrano za održavanje "Filmskog kampusa", naglašavajući da mu je želja i namjera da bude centar umjetnosti.

On je rekao da je Trebinje dobilo na značaju u posljednjih nekoliko godina u razvoju filmske umjetnosti zahvaljujući prvenstveno reditelju Zdravku Šotri.

"Taj čuveni žRanjeni oraož i Anđelkina kapija su znamenje grada Trebinja", rekao je Petrović i podsjetio da je nedavno u Trebinju sniman film "Nemanjići", te da je ovaj grad u filmskoj djelatnosti promovisao i Emir Kusturica koji je ovdje snimio film "Na mliječnom putu".

Istaknuti reditelj Zdravsko Šotra je istakao da, s obzirom na ljepotu Trebinja, nije ni čudo što se "Filmski kampus" održava baš u ovom gradu, naglašavajući da je i on koristio svaku priliku da tu dođe i snima.

"Trebinje postaje sve lepše i njemu je suđeno da bude centar ovako lepih događaja. Kada sam snimao seriju žRanjeni oraož, tamo piše da Anđelka /glavna junakinja/ odlazi u Makedoniju. Rekao sam - žE, neće vala tamo, nego će ići u Trebinjež", rekao je Šotra.

Govoreći o "Filmskom kampusu", direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević je istakao da ovakav program ne radi nijedna kinoteka u regionu.

"Kinoteke čuvaju arhive, tehniku, prateće materijale, a mi smo pokušali na neki način da vratimo vrijeme i podsjetimo naše gledaoce i studente kako se to radio film prije najezde elektronike", rekao je Pandurević i dodao da je "Filmski kampus" susret uglednih filmskih stvaralaca, reditelja, poznatih predavača filmskih škola u regionu.

"Filmski kampus" traje do 14. oktobra, a u fokusu ovogodišnjeg programa biće filmsko stvaralaštvo istaknutih reditelja Zdravka Šotre i Slobodana Šijana, koji će biti i učesnici "Kampusa" u Trebinju.

Među predavačima na "Kampusu" biće i urednik Dokumentarnog programa RTS-a, filmski i tv reditelj Dragan M. Ćirjanić, dramaturg Slavko Milanović, direktor Jugoslovenske kinoteke i umjetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić, višestruko nagrađivani scenarista i reditelj Vladimir Perović, istaknuti reditelj iz BiH Pjer Žalica, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke Božidar Marjanović.

Radni dio "Kampusa" biće održan od 11. do 14. oktobra u dnevnim terminima, dok je u večernjim časovima revijalni filmski program, koji je dostupan i trebinjskoj publici.

Termini od 18.30 časova rezervisani su za dokumentarni program, a od 20.00 časova za igrani film.

Nakon svečanog otvaranja u Kulturnom centru u Trebinju prikazan je film "Santa Marija dela Salute", što je ujedno i trebinjska premijera ovog filma.

Generalni pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske uz podršku grada Trebinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana