Отворен Фестивал руског филма

Срна
Отворен Фестивал руског филма

Источно Сарајево - У Културном центру у Источном Новом Сарајеву вечерас је почео фестивал руског филма током којег ће бити приказано седам играних филмова. Вечерас је, након отварања, приказан филм "Крај" у режији Алексеја Учитеља.

 Наредна три дана биће приказани филмови "Чудо" Алексеја Прошкина, "Олимпус инферно" Игора Волошина, "Девета чета" Фјодора Бондарчука, "Поп" Владимира Хотиненка, "Ноћна стража" Тимура Бекмамбетова и "Повратак" Андреја Звјагинцева.


Фестивал под називом "Најбољи руски филмови у сусрет првом кадру" отворио је замјеник амбасадора Руске Федерације у БиХ Алексеј Керестеџијанц, који је истакао да овакве манифестације представљају један вид зближавања српског и руског народа.

"То је потпуно природно и тако треба да буде и убудуће", рекао је Керестеџијанц.

Он је изразио задовољство чињеницом да је руска Амбасада помогла организацију фестивала током којег ће грађани Источног Сарајева бити у прилици да се упознају са новијим остварењима руске кинематографије.

"Имамо велико интересовање у Републици Српској на развоју културне сарадње. Учествујемо у низу пројеката промоције руске културе, духовности, књижевности", навео је Керестеџијанц.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић рекао је да су везе српског и руског народа вијековима биле веома јаке, те указао да је ријеч о заједничкој духовности, вјери, традицији, култури, истим језичким коријенима.

"Наша историјска судбина се кроз историју испреплитала. Наше културне везе морају да буду још дубље и надам се да ће овакав филмски фестивал бити организован у сваком граду Републике Српске", рекао је Милуновић.

Он је изразио задовољство јачањем српско-руских веза како на политичком и економском тако и на културном плану.

Овај фестивал реализује се у сусрет Осмом међународном филмском фестивалу "Први кадар" с циљем промоције руске културе и учвршћивања културних односа Русије и БиХ.

Фестивал су заједнички организовали Форум театар Источно Сарајево и Амбасада Руске Федерације у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана