Отворен Фестивал анимираног филма Бањалука 2017

Срна
Отворен Фестивал анимираног филма Бањалука 2017

Бањалука - У Дјечијем позоришту Републике српске у Бањалуци вечерас је отворен 10. Међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2017", који ће публици понудити пројекције најбољих савремених свјетских остварења у овој области.

Директор Фестивала Горан Дујаковић рекао је да су се потрудили да ове године направе добар програм, с обзиром на то да углед анимираног филма у свијету расте.


"То се види и по рекордном броју филмова који су пристигли на Фестивал. У наредних шест дана пред бањалучком публиком наћи ће се врхунски пресјек савремене свјетске анимације", рекао је Дујаковић новинарима уочи отварања ове манифестације, којој су присуствовале бројне личности из јавног, културног и политичког живота, међу којима је био и потпредсједник Владе Републике Српске Антон Касиповић.

Он је навео да ће на Фестивалу бити за сваког понешто, јер је у такмичарском програму 55 анимираних филмова, а укупно је пристигло 620 филмова.

"Позивам све које интересује анимирани филм да присуствују пројекцијама", рекао је Дујаковић.

Члан фестивалског жирија Мирослав Јелић из Београда рекао је да је анимирани филм у свијету популаран, јер се данас у свим телевизијским програмима ради нешто што је у вези са анимацијом.

"Проблем је што се анимација не третира са довољно пажње и што они који се тиме баве нису вредновани у довољној мјери", рекао је Јелић.

У оквиру такмичарског програма 10. Међународног фестивала анимираног филма "Бањалука 2017" биће приказан филм "And the Moon Stands Still " у продукцији аутора из Њемачке, Бјелорусије и САД, "Аждаја" из БиХ, те француско остварење "Миноу".

На програму је и хрватски филм "Јежева кућа" и "The Death Dad and Son", као и "Emerge" из Француске, те грчки анимирани филм "Енигма".

Украјински аутори представиће се филмом Prychynna: The Story of Love!", а биће приказан и анимирани филм " Mark Lotterman – Happy", рађен у француско- холандској продукцији.

Фестивал ће свакодневно у поподневним и вечерњим терминима нудити посјетиоцима бројне садржаје у оквиру такмичарског и пратећег програма.

Свечаном отварању манифестације данас је претходила изложба и промоција публикације "13 година свјетске анимације у Бањалуци", на којој су приказани плакати свих досадашњих фестивала анимираног филма у овом граду и његових ревија.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске са 15.000 КМ, док је Град Бањалука издвојио 9.000 КМ.

Канцеларија специјалног представника Европске уније у БиХ, као бронзани спонзор, финансирала је штампу комплетног пропагандног материјала, а златни спонзор манифестације је хотел "Талија".

Фестивал организује бањалучка Асоцијација за визуелне умјетности "Феникс арт", а улаз на све фестивалске програме је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана