Otvoren 16. saziv Međunarodne likovne kolonije u Palama

Srna
Otvoren 16. saziv Međunarodne likovne kolonije u Palama

PALE - U Palama u prostorijama Studentskog doma je otvorena Međunarodna likovna kolonija “ART simpozijum Jahorina 2018” koja je okupila 20 slikara, vajara i grafičara iz osam zemalja.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “ART simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je da je ovo šesnaesti saziv Međunarodne likovne kolonije na kojoj će biti predstavljeni radovi učesnika koji dolaze iz BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Španije, Južne Koreje, Bugarske i prvi put iz Kine.

- Zbog tehničkih smetnji na Jahorini, ovaj put Saziv otvaramo u Palama. Stiglo je 20 slikara i očekujemo još dvoje ovih dana koji će stvarati djela u prostorijama Studentskog doma na Palama - rekao je Savić, te dodao da će učesnici obići Višegrad, Sarajevo i Jahorinu.

Savić je naveo da je u proteklom periodu kroz Koloniju prošlo oko 300 umjetnika koji su ostavili više od 400 likovnih jedinica, te napravili 70 izložbi širom BiH.

Ističući da su i ove godine zadržali temu “Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format”, Savić kaže da je teško naći umjetnike koji koriste ovaj motiv figure i da su zato pozvali i one slikare koji će raditi po svom nahođenju.

Savić je dodao da će međunarodna likovna kolonija trajati do ponedjeljka, 23. jula.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović pohvalio je organizatora Kolonije koja se održava od 2003. godine.

- Kolonija je u svakom pogledu posvećena i ekologiji i uvijek je vezana za Jahorinu, Pale i naše prirodne ljepote.

Opština Pale podržava ovu manifestaciju, istakao je Jugović.

Likovni kritičar iz Banjaluke Aleksandar - Saša Grandić rekao je da “ART simpozijum Jahorina” iz godine u godinu kvalitativno i strukturalno jača i pokazuje svoju snagu kroz umjetnička djela i dostignuća.

Cilj Međunarodne likovne kolonije je afirmacija likovne umjetnosti, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma u Republici Srpskoj, BiH i regionu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

O koloniji

“Art simpozijum Jahorina” osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra Jahorina i uz podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo Predraga Lasice i od tada se svake godine održava na ovoj planini.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje, Kine čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana