Отворен 16. сазив Међународне ликовне колоније у Палама

Срна
Отворен 16. сазив Међународне ликовне колоније у Палама

ПАЛЕ - У Палама у просторијама Студентског дома је отворена Међународна ликовна колонија “АРТ симпозијум Јахорина 2018” која је окупила 20 сликара, вајара и графичара из осам земаља.

Оснивач и умјетнички руководилац “АРТ симпозијума Јахорина” Лазо Савић рекао је да је ово шеснаести сазив Међународне ликовне колоније на којој ће бити представљени радови учесника који долазе из БиХ, Србије, Македоније, Русије, Шпаније, Јужне Кореје, Бугарске и први пут из Кине.

- Због техничких сметњи на Јахорини, овај пут Сазив отварамо у Палама. Стигло је 20 сликара и очекујемо још двоје ових дана који ће стварати дјела у просторијама Студентског дома на Палама - рекао је Савић, те додао да ће учесници обићи Вишеград, Сарајево и Јахорину.

Савић је навео да је у протеклом периоду кроз Колонију прошло око 300 умјетника који су оставили више од 400 ликовних јединица, те направили 70 изложби широм БиХ.

Истичући да су и ове године задржали тему “Фигура у савременој умјетности - велики формат”, Савић каже да је тешко наћи умјетнике који користе овај мотив фигуре и да су зато позвали и оне сликаре који ће радити по свом нахођењу.

Савић је додао да ће међународна ликовна колонија трајати до понедјељка, 23. јула.

Начелник општине Пале Бошко Југовић похвалио је организатора Колоније која се одржава од 2003. године.

- Колонија је у сваком погледу посвећена и екологији и увијек је везана за Јахорину, Пале и наше природне љепоте.

Општина Пале подржава ову манифестацију, истакао је Југовић.

Ликовни критичар из Бањалуке Александар - Саша Грандић рекао је да “АРТ симпозијум Јахорина” из године у годину квалитативно и структурално јача и показује своју снагу кроз умјетничка дјела и достигнућа.

Циљ Међународне ликовне колоније је афирмација ликовне умјетности, развој еколошке свијести, подстицај туризма у Републици Српској, БиХ и региону, укључујући допринос напорима да Јахорина, која носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

О колонији

“Арт симпозијум Јахорина” основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице и од тада се сваке године одржава на овој планини.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје, Кине чија су дјела представљена на око 80 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана