Otvoren 11. Prvi kadar

Srna
Otvoren 11. Prvi kadar

Istočno Sarajevo - U Istočnom Novom Sarajevu večeras je otvoren 11. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" na kojem će tokom pet dana biti prikazana 43 filma iz 20 zemalja.

Festival su svečano otvorili proslavljeni srpski glumci Gorica Popović i Lazar Ristovski, zajedno sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstva civilnih poslova BiH Dobrinkom Maksimović i Biljanom Čamur Veselinović.

Ristovski i Popovićeva dobili su nagrade "Prvog kadra" - Pečat kneza Pavla.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Ljubiša Ćosić rekao da veliki broj filmova koji će biti prikazan tokom petodnevnog prograna jasno govori o kvalitetu i tradiciji ove renomirane kulturne manifestacije.

"Festival žPrvi kadarž prevazilazi granice Republike Srpske i BiH i sve je više zapažen u regionu", rekao je Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Maksimovićeva je istakla da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sve vrijeme finansijski podržava i cijeni ovaj festival.

Ona je pozvala građane Istočnog Sarajeva da posebnu pažnju posvete filmu "Lice lafore", autora Denisa Bojića, u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Ristovski je rekao da "Prvi kadar" predstavlja pečat kinematografije u ovom dijelu Srpske, BiH i regiona, dok je Popovićeva ocijenila da je ovaj festival biser koji treba njegovati i čuvati.

Festival je otvoren projekcijom igranog filma "Kozje uši", u prisustvu glavne glumice Gorice Popović i autorske ekipe filma.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je Srni da ova uzbudljiva priča govori o borbi za opstanak.

"Glavnu junakinju baba Stojanku, koju je živopisno dočarala Gorica Popović, sticajem okolnosti iz grada i studija, život je vratio u rodno selo. Sada, u svojim šezdesetim godinama, u južnom Banatu odgaja unuke, četrnaestogodišnju Sofiju i osmogodišnjeg Stevana, čiji su roditelji otišli u inostranstvo trbuhom za kruhom", otkriva Štifanićeva.

Prema njenim riječima, baba Stojanka nema kontakt sa kćerkom koja je davno otišla u Ameriku i zbog toga godinama pati.

"Iako rođena u selu, Stojanka se ne uklapa u tipičan seoski milje, pa će njen karakter u sudaru sa sredinom u kojoj živi dati mnogo povoda za smijeh, a film čini niz zanimljivih situacija jer Stojanka pokušava da preživi kako zna i umije", kaže Štifanićva.

U ovom filmu glume još i Slobodan Ćustić, Nikola Kojo, Milica Spasojević, Sergej Trifunović, Branislav Trifunović, Goran Radaković, Anđelka Prpić i Pavle Marković.

Štifanićeva ističe da moto festivala - "Pravi kadar" naglašava visok kvalitet festivalske selekcije u izboru najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i kratkih igranih filmova, ali i značaj festivala u predstavljanju pravih umjetničkih vrijednosti kroz prateći program i njegov edukativni segment.

"I ove godine na festival dolaze filmovi sa najznačajnijih filmskih festivala u svijetu. U zvaničnom takmičarskom programu takmičiće se 43 filma iz 20 zemalja koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija", navela je Štifanićeva.

Ove godine festival će ugostiti značajna imena iz filmske umjetnosti, a više od trideset gostiju filmskih stvaralaca uveličaće atmosferu 11. "Prvog kadra".

Štifanićeva kaže da je ove godine fokus na domaćim i stranim dokumentarnim filmova sa idejom da se publici prikaže presjek značajnih i umjetnički vrednovanih dokumentaraca, ali i veoma raznolik opseg tema kojima su se bavili dokumentaristi u posljednje dvije godine.

"Dokumentarni film iz regiona će prikazati ne samo raznolike tematske okvire, nego i veoma bogatu produkciju dokumentarnih filmova i istaći važnost koprodukcijskih projekata kojih je u posljednje vrijeme sve više. To potvrđuje i značaj festivala, koji stvaraju osnovnu platformu za razmjenu iskustava i stvaranje dobrih partnerskih odnosa među umjetnicima u regionu", dodala je Štifanićeva.

Osim bogatog takmičarskog programa, dodala je ona, ove godine je posebno raznolik prateći program festivala.

U okviru "Prvog kadra" biće organizovana i izložba "Stop kadar, stop nasilju" u saradnji sa Asocijacijom "Iks-ipsilon", a u okviru UN žene projekta "Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH".

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana