Отворен 11. Први кадар

Срна
Отворен 11. Први кадар

Источно Сарајево - У Источном Новом Сарајеву вечерас је отворен 11. Међународни филмски фестивал "Први кадар" на којем ће током пет дана бити приказана 43 филма из 20 земаља.

Фестивал су свечано отворили прослављени српски глумци Горица Поповић и Лазар Ристовски, заједно са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства цивилних послова БиХ Добринком Максимовић и Биљаном Чамур Веселиновић.

Ристовски и Поповићева добили су награде "Првог кадра" - Печат кнеза Павла.

Предсједник Организационог одбора Фестивала Љубиша Ћосић рекао да велики број филмова који ће бити приказан током петодневног програна јасно говори о квалитету и традицији ове реномиране културне манифестације.

"Фестивал жПрви кадарж превазилази границе Републике Српске и БиХ и све је више запажен у региону", рекао је Ћосић, који је и начелник општине Источно Ново Сарајево.

Максимовићева је истакла да је Министарство просвјете и културе Републике Српске све вријеме финансијски подржава и цијени овај фестивал.

Она је позвала грађане Источног Сарајева да посебну пажњу посвете филму "Лице лафоре", аутора Дениса Бојића, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Ристовски је рекао да "Први кадар" представља печат кинематографије у овом дијелу Српске, БиХ и региона, док је Поповићева оцијенила да је овај фестивал бисер који треба његовати и чувати.

Фестивал је отворен пројекцијом играног филма "Козје уши", у присуству главне глумице Горице Поповић и ауторске екипе филма.

Умјетнички директор и селектор фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је Срни да ова узбудљива прича говори о борби за опстанак.

"Главну јунакињу баба Стојанку, коју је живописно дочарала Горица Поповић, стицајем околности из града и студија, живот је вратио у родно село. Сада, у својим шездесетим годинама, у јужном Банату одгаја унуке, четрнаестогодишњу Софију и осмогодишњег Стевана, чији су родитељи отишли у иностранство трбухом за крухом", открива Штифанићева.

Према њеним ријечима, баба Стојанка нема контакт са кћерком која је давно отишла у Америку и због тога годинама пати.

"Иако рођена у селу, Стојанка се не уклапа у типичан сеоски миље, па ће њен карактер у судару са средином у којој живи дати много повода за смијех, а филм чини низ занимљивих ситуација јер Стојанка покушава да преживи како зна и умије", каже Штифанићва.

У овом филму глуме још и Слободан Ћустић, Никола Којо, Милица Спасојевић, Сергеј Трифуновић, Бранислав Трифуновић, Горан Радаковић, Анђелка Прпић и Павле Марковић.

Штифанићева истиче да мото фестивала - "Прави кадар" наглашава висок квалитет фестивалске селекције у избору најбољих свјетских и домаћих документарних и кратких играних филмова, али и значај фестивала у представљању правих умјетничких вриједности кроз пратећи програм и његов едукативни сегмент.

"И ове године на фестивал долазе филмови са најзначајнијих филмских фестивала у свијету. У званичном такмичарском програму такмичиће се 43 филма из 20 земаља који ће бити приказани у пет фестивалских селекција", навела је Штифанићева.

Ове године фестивал ће угостити значајна имена из филмске умјетности, а више од тридесет гостију филмских стваралаца увеличаће атмосферу 11. "Првог кадра".

Штифанићева каже да је ове године фокус на домаћим и страним документарним филмова са идејом да се публици прикаже пресјек значајних и умјетнички вреднованих документараца, али и веома разнолик опсег тема којима су се бавили документаристи у посљедње двије године.

"Документарни филм из региона ће приказати не само разнолике тематске оквире, него и веома богату продукцију документарних филмова и истаћи важност копродукцијских пројеката којих је у посљедње вријеме све више. То потврђује и значај фестивала, који стварају основну платформу за размјену искустава и стварање добрих партнерских односа међу умјетницима у региону", додала је Штифанићева.

Осим богатог такмичарског програма, додала је она, ове године је посебно разнолик пратећи програм фестивала.

У оквиру "Првог кадра" биће организована и изложба "Стоп кадар, стоп насиљу" у сарадњи са Асоцијацијом "Икс-ипсилон", а у оквиру УН жене пројекта "Стандарди и ангажман за спречавање насиља над женама и породичног насиља у БиХ".

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Срспке и Министарство цивилних послова БиХ.

Медијски покровитељи фестивала су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске - СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана