Otvaranje izložbe “Paralele” u Trebinju

Danko Kuzmanović
Otvaranje izložbe “Paralele” u Trebinju

Trebinje - Izložba “Paralele”, projekat Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, gostovaće u Muzeju Hercegovine u Trebinju, gdje će biti otvorena sutra u 20 časova.

Izložbom su objedinjena djela banjalučkih umjetnika Slobodana Vidovića i Radoslava Tadića koji su izdvojeni kao primjeri višegodišnjeg dosljednog formulisanja slikarskog jezika, realizovanog kroz intenzivno prisustvo i veoma aktivnu izlagačku aktivnost na domaćoj i regionalnoj umjetničkoj sceni. Koncipirana je kao sinteza dva različita umjetnička izraza autora koji paralelno djeluju na savremenoj sceni Republike Srpske tokom posljednje decenije i donosi jedan od mogućih uvida u pozicije savremene slikarske prakse na ovom prostoru.

Paralelnim sagledavanjem razvojnog puta u opusima ovih umjetnika uočeno je da težnja ka konstituisanju osobenog, pretežno apstraktnog umjetničkog izraza čini osnovu na kojoj se mogu zasnivati analize njihovih različitih, i nerijetko kontrastnih, stvaralačkih pozicija. S jedne strane senzibilnost, imaginacija, te umjetnikova psihička i emocionalna svojstva primarni su faktori stvaralačkog procesa, dok je to u drugom slučaju težnja ka analitičkom preispitivanju prirode slikarstva i njegovih konstitutivnih formalno-jezičkih elemenata. Izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na kontinuirano trajanje individualnih slikarskih poetika na savremenoj umjetničkoj sceni Republike Srpske tokom posljednjih deset godina, a kroz detektovanje i definisanje njihovih ključnih pozicija u odnosu na aktuelne teorijsko kritičke postulate.

Oba autora predstavljena su novim serijama radova, koji su krajem 2017. godine prvi put izloženi u okviru ovog projekta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, a zahvaljujući saradnji sa Muzejom Hercegovine biće dostupni i publici u Trebinju koja će moći da ih pogleda do 26. jula 2018. godine. Kustos izložbe je Žana Vukičević, viši kustos Muzeja savremene umjetnosti RS.

Slobodan Vidović pripada prvoj generaciji diplomaca banjalučke Akademije umjetnosti koja je svojom pojavom sredinom prošle decenije označila novi, intenzivan zamah umjetničke produkcije u Republici Srpskoj i začetke savremene umjetničke scene na ovom prostoru. Od početka je opredijeljen za slikarstvo kao primarni medij i djelovanje unutar zakonitosti dvodimenzionalne površine platna.

Radoslav Tadić pojavio se na umjetničkoj sceni Republike Srpske 2007. i u narednim godinama izgradio raznovrstan slikarski opus, a paralelno i pedagošku karijeru na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Ovom izložbom obuhvaćeni su njegovi recentni radovi, realizovani u okviru doktorskih umjetničkih studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a za koje se može reći da predstavljaju kulminaciju višegodišnjeg sistematskog formulisanja individualnog apstraktnog likovnog izraza.

:

O umjetničkim težnjama

Slobodan Vidović do sada je realizovao serije slika koje su pratile artikulisanje njegove umjetničke zamisli od izvorne naglašene ekspresivnosti i gestualnosti ka sukcesivnom dokidanju kolorističkih i materijalnih faktora slike. Na njegovim slikama jasni su obrisi geometrizacije i sve izraženije konceptualizacije, dok su slike Radoslava Tadića plod  višegodišnjeg sistematskog formulisanja osobenog apstraktnog likovnog izraza u čijem centru je istraživanje materijalnih svojstava i taktilnih kvaliteta boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana