Отварање изложбе “Паралеле” у Требињу

Отварање изложбе “Паралеле” у Требињу 12.07.2018 19:53 | Данко Кузмановић

Требиње - Изложба “Паралеле”, пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, гостоваће у Музеју Херцеговине у Требињу, гдје ће бити отворена сутра у 20 часова.

Изложбом су обједињена дјела бањалучких умјетника Слободана Видовића и Радослава Тадића који су издвојени као примјери вишегодишњег досљедног формулисања сликарског језика, реализованог кроз интензивно присуство и веома активну излагачку активност на домаћој и регионалној умјетничкој сцени. Конципирана је као синтеза два различита умјетничка израза аутора који паралелно дјелују на савременој сцени Републике Српске током посљедње деценије и доноси један од могућих увида у позиције савремене сликарске праксе на овом простору.

Паралелним сагледавањем развојног пута у опусима ових умјетника уочено је да тежња ка конституисању особеног, претежно апстрактног умјетничког израза чини основу на којој се могу заснивати анализе њихових различитих, и неријетко контрастних, стваралачких позиција. С једне стране сензибилност, имагинација, те умјетникова психичка и емоционална својства примарни су фактори стваралачког процеса, док је то у другом случају тежња ка аналитичком преиспитивању природе сликарства и његових конститутивних формално-језичких елемената. Изложба је настала из потребе да се укаже на континуирано трајање индивидуалних сликарских поетика на савременој умјетничкој сцени Републике Српске током посљедњих десет година, а кроз детектовање и дефинисање њихових кључних позиција у односу на актуелне теоријско критичке постулате.

Оба аутора представљена су новим серијама радова, који су крајем 2017. године први пут изложени у оквиру овог пројекта у Музеју савремене умјетности Републике Српске, а захваљујући сарадњи са Музејом Херцеговине биће доступни и публици у Требињу која ће моћи да их погледа до 26. јула 2018. године. Кустос изложбе је Жана Вукичевић, виши кустос Музеја савремене умјетности РС.

Слободан Видовић припада првој генерацији дипломаца бањалучке Академије умјетности која је својом појавом средином прошле деценије означила нови, интензиван замах умјетничке продукције у Републици Српској и зачетке савремене умјетничке сцене на овом простору. Од почетка је опредијељен за сликарство као примарни медиј и дјеловање унутар законитости дводимензионалне површине платна.

Радослав Тадић појавио се на умјетничкој сцени Републике Српске 2007. и у наредним годинама изградио разноврстан сликарски опус, а паралелно и педагошку каријеру на Академији умјетности у Бањалуци. Овом изложбом обухваћени су његови рецентни радови, реализовани у оквиру докторских умјетничких студија на Факултету ликовних уметности у Београду, а за које се може рећи да представљају кулминацију вишегодишњег систематског формулисања индивидуалног апстрактног ликовног израза.

:

О умјетничким тежњама

Слободан Видовић до сада је реализовао серије слика које су пратиле артикулисање његове умјетничке замисли од изворне наглашене експресивности и гестуалности ка сукцесивном докидању колористичких и материјалних фактора слике. На његовим сликама јасни су обриси геометризације и све израженије концептуализације, док су слике Радослава Тадића плод  вишегодишњег систематског формулисања особеног апстрактног ликовног израза у чијем центру је истраживање материјалних својстава и тактилних квалитета боје.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица