Orlović i Komareva ponosni na priznanja

S. Tasić
Orlović i Komareva ponosni na priznanja

Oštra Luka - Laureatima ovogodišnjih 40. jubilarnih međunarodnih književnih susreta "Šušnjar 2015" Mihajlu Orloviću i Ružici Komar uručene su nagrade u okviru centralne manifestacije susreta, na književnoj večeri koja je održana u Oštroj Luci.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar se u subotu uveče obratio prisutnima  ističući da su ovi susreti jedna od rijetkih manifestacija koja njeguje i podstiče zavičajne vrijednosti u književno-umjetničkom stvaralaštvu.

- Ovaj  jedinstven poetski pomen  u znak sjećanja na 5.500 žrtava ustaškog zločina Srba i Jevreja predstavlja najdostojanstveniji način sjećanja na žrtve koje su na svirepi način umorene samo zato što su pripadale drugom narodu - kazao je  Stanar.

On je dodao da u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji ova mala opština uspijeva da održi nivo manifestacije i imena koji su dobitnici nagrade potvrđuju da ova manifestacija ima smisao.

Dobitnik nagrade  "Šušnjar" Mihajlo Orlović je istakao da za njega ova nagrada ima poseban značaj i draž jer stiže u godini jubileja  kada  se obilježava 40 godina od prvih susreta čiji je on  bio jedan od idejnih tvoraca.

- Htjeli smo tada  da tom stratištu gdje je stradalo 5.500 ljudi i mi na jedan način damo svoj pomen i pokažemo da to mjesto treba da živi i to smo učinili onim što smo tad i mogli, a to je bila  - riječ - rekao je Orlović.

On je dodao da od tada riječ odzvanja i danas jer je ta riječ bila jaka.

-  Nemam zavičaj i ne znam ko mi ga je oteo, oteli su mi djetinjstvo, mjesto gdje sam naučio da pišem, kamen kojim sam crtao i sada su moji zemljaci rasuti po bijelom svijetu. Onda sam ja sve te priče savio u svoje knjige i od tih knjiga stvorio svoj zavičaj, koji nosim u sebi i koji mi više niko ne može oteti -  kazao je Orlović.

Ružica Komar , pjesnikinja iz Bileće  istakla je da joj nagrada "Slovo Podgrmeča" znači puno, posebno što je na manifestaciju  "Šušnjar" dolazila i  prije posljednjeg  rata.

- Uvijek se ovdje posebno osjećam jer dolazim da se poklonim sjenima nevino ubijenih ljudi, tako da je ta nagrada u samom nazivu motivirajuća i asocira i na Ćopića i na Kočića i na ljudskost, širinu, ljepotu i sve ono što poezija želi da izrazi o odnosima među ljudima koje treba poboljšati -  kazala je Komareva.

Žiri

Pjesnikinja Aleksandra Čvorović je u ime žirija u kojem su bili i Zdravko Kecman i Milenko Stojičić, naglasila da nikad lakše jedan žiri nije donio jednoglasnu odluku o nagrađenima na ovim književnim susretima jer je osobenost i poetika autora bila dovoljno jasno opredjeljenje za svakog od njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana