Оркестар гитара 102 гитарске жице спреман за мини-турнеју по РС

Александра Маџар
Оркестар гитара 102 гитарске жице спреман за мини-турнеју по РС

Бањалука - Несвакидашњи Оркестар гитара "102 гитарске жице", који на посебан начин промовише, по многима, један од најљепших инструмената, одржаће концерт вечерас у 20 часова у Културном центру Дервента.

Овај оркестар, који је заједнички пројекат професора и наставника гитаре музичких школа "Саво Балабан" и "Владо Милошевић" из Бањалуке, Умјетничке школе из Бихаћа, као и професора и студената Катедре за гитару, Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, кренуо је на мини-турнеју. Дан касније имају заказан наступ у Зворнику, а одмах послије тог концерта путују за Угљевић гдје ће наступити 29. маја.

Један од оснивача овог оркестра који броји 20 чланова и који је осмишљен као регионална сарадња професора, наставника и студената са акцентом на промоцију оркестарске музике на класичној гитари је и Наташа Јокић. Ова гитаристкиња, која ради на Академији умјетности у Бањалуци, за "Глас Српске" најавила је концерте, испричала о оркестру и програму са којим ће се представити.

- С обзиром на то да је оваква врста оркестарског рада несвакидашња и да је опус оригинално написаних дјела за гитарски ансамбл мали, велики дио репертоара чине дјела у обради за овакву врсту музицирања. Иако је тај опус мали, он постоји и ми га промовишемо па ће публика имати прилике да чује једно такво дјело од Карла Домениконија и Јурга Киндла - казала је Јокићева.

Жанровски гледано, објаснила је она, репертоар обухвата све епохе умјетничке музике, као и популарну музику написану у обради за гитарски оркестар па се надају да ће се на репертоару издвојити за свакога понешто.

 - Имајући у виду да гитара није симфонијски инструмент и да је ријеткост чути је на овакав начин, не само у БиХ, већ и у свијету, мислим да смо јој дали један потпуно нови звук, другачију причу од оне на коју је наша публика навикла - нагласила је музичарка.

Доказ томе је и препуна сала Банског двора Културног центра, када се оркестар прошле године представљао бањалучкој публици.

- Критике су биле сјајне, што нам је дало мотив да даље наставимо радити - присјетила се Јокићева.

Рад у оваквом оркестру је за већину гитариста нешто ново и необично.

- За нас је ово било учење и велико искуство, јер приступ рада на солистичкој и оркестарској партитури се увелико разликује - прича Јокићева.

У оквиру ове мини-турнеје биће одржани и мастер-класови, које ће, поред ње, водити и Бобан Аџић, Сунчица Тркуља и Миа Алкић. Повод за одржавање оваквих радионица дошао је из потребе за бољом међусобном сарадњом и комуникацијом наставника у РС и БиХ.

- Мастер-класови које ћемо водити представљају индивидуалну наставу са ученицима. Служе да се ученици упознају са различитим приступима рада и свирања на гитари, као и да ми наставници међусобно сарађујемо и размјењујемо искуства - додаје она.

Радионица

Радионица на тему "Гитара у оркестарској музици", која ће бити одржана у склопу наступа оркестра, је намијењена и за наставнике и за ученике. Они ће на основу дугогодишњег искуства диригента Медине Арнаутовић моћи сазнати више о томе како започети рад са оркестром гитара и свим аспектима тог рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана