Originalno drugo izdanje Vukovog rječnika zauzima posebno mjesto u prijedorskoj Matičnoj biblioteci

S. Ta.
Originalno drugo izdanje Vukovog rječnika zauzima posebno mjesto u prijedorskoj Matičnoj biblioteci

Prijedor - Ove godine navršavaju se dva vijeka od izlaska prvog izdanja "Srpskog rječnika" Vuka Karadžića, prvog djela u kojem on koristi svoju reformisanu azbuku.

Vukovo nasljedstvo iz tog perioda brižno se čuva i u Prijedoru. Matična biblioteka "Ćirilo i Metodije" iz ovog grada vlasnik je primjerka originalnog, drugog izdanja "Srpskog rječnika", iz 1852. godine.

Među 65.000 bibliotečkih jedinica koje se trenutno nalaze u prijedorskoj Matičnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije", jedno djelo s pravom zauzima - posebno mjesto.

Rječnik star 166 godina, štampan u Beču, dio je legata čuvene prijedorske trgovačke porodice Mitrinović, koji se kao zadužbina slikara Dragutina Mitrinovića u prijedorskoj biblioteci čuva od šezdesetih godina 20. vijeka. Sastoji se od preko 47.000 pojmova, koje je Vuk marljivo sakupljao i bilježio. A među njima su i mnoge riječi kojih smo se - olako odrekli.

- Često se kod nas čuje da ne koristimo riječ mladež i spisatelj. Pa je komentar mojih učenika često bio - otkud vam ta tuđica? Nije, rekoh to, djeco, tuđica, mladež je riječ koju Vuk u svom rječniku bilježi - kaže direktorica prijedorske Matične biblioteke "Ćirilo i Metodije".

Ovo djelo je, dodaje, od neprocjenjive vrijednosti, čuva se u specijalnim uslovima, ali je dostupno je čitaocima.

Zub vremena ipak je uzeo svoje, pa će prijedorski "Srpski rječnik" uskoro na restauraciju, kako bi i u budućnosti bio jedno od najznačajnijih pisanih svjedočanstava o nastanku modernog srpskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana