Opsada muzeja uz Grejsona Perija

Aleksandra Glišić
Opsada muzeja uz Grejsona Perija

Banjaluka - Dugo u Muzeju savremene umjetnosti RS nije bilo posjećenijeg događaja kao što je izložba "Taština malih razlika" Grejsona Perija, gdje je bilo potrebno mnogo strpljenja da bi se došlo do izloženih tapiserija koje pričaju snažnu priču.

Peri, koji je zvijezda britanske umjetničke scene, izložbom zvanično otvorenom u četvrtak uveče, privukao je prve večeri više od 800 posjetilaca. Ukratko, desila se prava opsada Muzeja savremene umjetnosti RS, a kišno veče dobilo je sasvim druge boje zahvaljujući umjetničkim djelima kakve do sada Banjaluka nije imala priliku da ugosti. 

A zašto je Peri zvijezda, dokazao je i pred prvim posjetiocima. Duhovit i dosjetljiv, osvojio je publiku i na predavanju koje je održano prije otvaranja izložbe u Banskom dvoru Kulturnom centru, a privuklo je više od 400 ljudi.

- Svi se u Banjaluci smiju mojim šalama, što je jako dobro. Čini mi se da ljudi dobro razumiju poruku priče koja je ispričana na tapiserijama - rekao je Peri na otvaranju izložbe.

Inspiraciju za naslov je pronašao u izrazu Sigmunda Frojda "neuroze malih razlika".

- Po toj teoriji mi najviše preziremo one koji se najmanje razlikuju od nas. Taj apsurd je zapravo u fokusu djela na ovoj izložbi - kaže Peri.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ponosan je što je britanski umjetnik odabrao Banjaluku za svoju stanicu na Balkanu.

- Ugostili smo jednu od svjetskih izložbi u Banjaluci i jednog od najpoznatijih savremenih umjetnika sa vrlo atraktivnom i možda provokativnom izložbom. Pošto nam je namjera da Banjaluka bude kandidat za evropsku prestonicu kulture 2024, onda ovakvi događaji treba da budu nezaobilazan dio kulturne slike u našem gradu. Izložba nosi naslov koji svako može da tumači na svoj način i vrlo se lako može razumjeti ovdje kod nas - istakao je Radojičić. Uvjeren je da će ova izložba imati veći broj posjetilaca od postavke Demijena Hersta, koju je u ovom muzeju posjetilo 25.000 ljubitelja umjetnosti. 

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

Prve večeri Perijeva djela pogledao je veliki broj banjalučkih umjetnika, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić primjećuje da izložba sa svim pratećim sadržajima pokazuje kolika je moć umjetnosti.

- Posebno mi se dopada što Grejson Peri svoje stvaralaštvo zasniva na engleskoj tradiciji, gradeći jednu novu, savremenu, modernu umjetnost. Izložene tapiserije sigurno će pokrenuti sve koji ih vide na promišljanje, što, između ostalog, i jeste uloga umjetnosti - ističe Petrović-Zečić.

Grejsonova djela oduševila su i književnika Predraga Bjeloševića.

- Ovakvi veliki događaji podižu rejting kulture u Banjaluci i Republici Srpskoj. Uvijek sam podržavao prave umjetničke vrijednosti, koje odlikuju i Perijeva djela - kazao je Bjelošević. 

Etnomuzikolog Sanja Pupac bila je i na predavanju koje je za nju bilo veoma inspirativno jer se moglo sagledati sa mnogih aspekata.

- Nadam se da će oni koji odluče da posjete izložbu, a vjerujem da će ih biti mnogo, da se dobro informišu o postavci ili da traže stručno objašnjenje. To je zaista potrebno da bi se izložba shvatila na pravi način - primjećuje Pupac.

Kustos arheolog Ivana Pandžić kaže da su izložba i predavanje Grejsona Perija potvrdili staru izreku da je za uspjeh potrebno jedan odsto talenta i 99 odsto rada.

- Pri tome ne mislim da je Peri "malo" talentovan, naprotiv. Ali, da bi se ideje talentom pretočile u djela kompleksnih kompozicija poput tapiserija nama predstavljenim danas, potrebni su kvalitetno obrazovanje i obimna antropološka, sociološka i kulturološka istraživanja, kojim je slikarstvo 18. vijeka dobilo paralelnu dimenziju u 21. vijeku - naglasila je Pandžićeva.

Dokumentarci

"Taštinu malih razlika" čini šest tapiserija velikog formata, osam printova djela Vilijama Hogarta, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta. Izložbu u Banjaluci organizovali su Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i "British Council".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana