Опсада музеја уз Грејсона Перија

Александра Глишић
Опсада музеја уз Грејсона Перија

Бањалука - Дуго у Музеју савремене умјетности РС није било посјећенијег догађаја као што је изложба "Таштина малих разлика" Грејсона Перија, гдје је било потребно много стрпљења да би се дошло до изложених таписерија које причају снажну причу.

Пери, који је звијезда британске умјетничке сцене, изложбом званично отвореном у четвртак увече, привукао је прве вечери више од 800 посјетилаца. Укратко, десила се права опсада Музеја савремене умјетности РС, а кишно вече добило је сасвим друге боје захваљујући умјетничким дјелима какве до сада Бањалука није имала прилику да угости. 

А зашто је Пери звијезда, доказао је и пред првим посјетиоцима. Духовит и досјетљив, освојио је публику и на предавању које је одржано прије отварања изложбе у Банском двору Културном центру, а привукло је више од 400 људи.

- Сви се у Бањалуци смију мојим шалама, што је јако добро. Чини ми се да људи добро разумију поруку приче која је испричана на таписеријама - рекао је Пери на отварању изложбе.

Инспирацију за наслов је пронашао у изразу Сигмунда Фројда "неурозе малих разлика".

- По тој теорији ми највише презиремо оне који се најмање разликују од нас. Тај апсурд је заправо у фокусу дјела на овој изложби - каже Пери.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић поносан је што је британски умјетник одабрао Бањалуку за своју станицу на Балкану.

- Угостили смо једну од свјетских изложби у Бањалуци и једног од најпознатијих савремених умјетника са врло атрактивном и можда провокативном изложбом. Пошто нам је намјера да Бањалука буде кандидат за европску престоницу културе 2024, онда овакви догађаји треба да буду незаобилазан дио културне слике у нашем граду. Изложба носи наслов који свако може да тумачи на свој начин и врло се лако може разумјети овдје код нас - истакао је Радојичић. Увјерен је да ће ова изложба имати већи број посјетилаца од поставке Демијена Херста, коју је у овом музеју посјетило 25.000 љубитеља умјетности. 

Отварању изложбе присуствовао је и амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон.

Прве вечери Перијева дјела погледао је велики број бањалучких умјетника, као и личности из јавног и културног живота.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић примјећује да изложба са свим пратећим садржајима показује колика је моћ умјетности.

- Посебно ми се допада што Грејсон Пери своје стваралаштво заснива на енглеској традицији, градећи једну нову, савремену, модерну умјетност. Изложене таписерије сигурно ће покренути све који их виде на промишљање, што, између осталог, и јесте улога умјетности - истиче Петровић-Зечић.

Грејсонова дјела одушевила су и књижевника Предрага Бјелошевића.

- Овакви велики догађаји подижу рејтинг културе у Бањалуци и Републици Српској. Увијек сам подржавао праве умјетничке вриједности, које одликују и Перијева дјела - казао је Бјелошевић. 

Етномузиколог Сања Пупац била је и на предавању које је за њу било веома инспиративно јер се могло сагледати са многих аспеката.

- Надам се да ће они који одлуче да посјете изложбу, а вјерујем да ће их бити много, да се добро информишу о поставци или да траже стручно објашњење. То је заиста потребно да би се изложба схватила на прави начин - примјећује Пупац.

Кустос археолог Ивана Панџић каже да су изложба и предавање Грејсона Перија потврдили стару изреку да је за успјех потребно један одсто талента и 99 одсто рада.

- При томе не мислим да је Пери "мало" талентован, напротив. Али, да би се идеје талентом преточиле у дјела комплексних композиција попут таписерија нама представљеним данас, потребни су квалитетно образовање и обимна антрополошка, социолошка и културолошка истраживања, којим је сликарство 18. вијека добило паралелну димензију у 21. вијеку - нагласила је Панџићева.

Документарци

"Таштину малих разлика" чини шест таписерија великог формата, осам принтова дјела Вилијама Хогарта, 20 факсимила и три документарна филма настала током Перијевог путовања кроз Британију у припремној фази пројекта. Изложбу у Бањалуци организовали су Музеј савремене умјетности Републике Српске и "British Council".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана