Опсада Лењинграда у фотографијама у Музеју Републике Српске

Срна
Опсада Лењинграда у фотографијама у Музеју Републике Српске

Бањалука - У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је у оквиру Културног програма Санкт Петербурга отворена изложба "Опсада Лењинграда у фотографијама" на којој је приказано стање у Лењинграду, како се за вријеме СССР-а звао Санкт Петербург, током 900 дана опсаде нацистистичке Њемачке у Другом свјетском рату.

Ријеч је о фотографијама које су снимили дописници тадашње новинске агенције ТАСС, а данас су саставни дио изложбе Државног меморијалног музеја одбране и опсаде Лењинграда са потресним мотивима лешева по улици, изгладњелог и болесног цивилног становништва.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је присуствовао отварању изложбе, рекао је новинарима да је ово врло квалитетна изложба која ће дати много података о опсади Лерњинграда и која говори како су се током 900 дана опсаде грађани борили против непријатеља, али и да преживе у опкољеном граду.

"То је оно битно што нама треба да покаже та изложба јер у Другом свјетском рату Лењинград није био у плану заузимања, већ да буде претворен у велики логор у којем би страдало његово становништво", подсјетио је Малешевић.

Он је најавио и узвратну посјету из Републике Српске Санкт Петербургу, додајући да ће са умјетницима и културним радницима бити дефинисан и програм посјете.

Малешевић сматра и да би у тој узвратној посјети била представљена и изложба о Доњој Градини, највећем стратишту система усташких логора смрти Јасеновац.

Приликом отварања изложбе наступио је и гудачки кавртет "Капелија" из састава симфонијског оркестра Државне академске капеле Санкт Петербурга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана