Опера Сибирски берберин пред публиком у марту

Срна
Опера Сибирски берберин пред публиком у марту

Бањалука - На сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци у првој половини марта публици ће бити представљена опера "Сибирски берберин" Народног позоришта из Београда, рекао је Срни директор националног театра Српске Ненад Новаковић.

Новаковић је рекао да је договорено и да у априлу буде одиграна балетска представа "Ко то тамо пева".


"Ове представе ће на репертоару бити два дана, тако да што већи број посјетилаца буде у прилици да их погледа. Ријеч је о представама које ми, као драмско позориште, немамо у продукцији", рекао је Новаковић.

Он је навео да су у складу са капацитетима сцене Народног позоришта Српске у опцији биле и оперске представе "Чаробна фрула" и "Слепи миш", те балетска "Крцко Орашчић".

Новаковић је додао да ће Народно позориште Републике Српске, заузврат, са својим драмским представама гостовати у Народном позоришту у Београду.

"Осим што ћемо наше глумце и свој рад представити захтјевној београдској публици, велики значај има и то што ће се на нашој сцени појавити опера и балет, као први корак ка едуковању публике и истицању озбиљних размишљања о заснивању опере, а потом и балета у Народном позоришту Српске", рекао је Новаковић.

Он је истакао да посебан проблем, када је ријеч о организовању ових представа, представља капацитет позоришне сале и сцене у Народном позоришту Српске.

"Тај капацитет наша публика је одавно превазишла, те смо у озбиљним размишљањима и плановима да у наредном трогодишњем периоду Република Српска добије нову мултифункционалну позоришну салу националног театра", каже Новаковић.

Према његовим ријечима, гостовање оперских и балетских представа из Београда биће прилика да се одреди шта је све потребно да се уведу новине у позоришној понуди Српске.

Сарадња Народног позоришта Републике Српске и Народног позоришта из Београда договорена је протоколом о сарадњи, који је у децембру потписан у оквиру Меморандума о сарадњи Министарства просвјете и културе Републике Српке и Министарства културе и информисања Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана