Опера “Седра” у Банском двору Културном центру

Д. К.
Опера “Седра” у Банском двору Културном центру

Бањалука - Поводом обиљежавања стогодишњице завршетка Првог свјетског рата, удружење “Хор краљица Марија” у сарадњи са Банским двором Културним центром организује премијеру концертног извођења нове националне опере “Седра”, композитора Мирољуба Аранђеловића Расинског, која ће се одржати сутра у Концертној дворани Банског двора Културног центра с почетком у 20 часова.

Опера “Седра” представља историјско-музички приказ прогона и страдања српског народа кроз вијекове са поруком да су мир, праштање и вјера, снага једног народа. Опера је добила име “Седра”, по седиментној стијени, која настаје у бистрим и хладним водама. У алегоријском значењу седра у опери представља камен овоземаљске чистоте, која израња из ријеке ради наших предака и опомиње на повратак потомства у завичај и његовање истинских вриједности.

Композитор музичко сценског спектакла “Седра” је еминентни савремени српски композитор Мирољуб Аранђеловић Расински, добитник “Вукове награде” и многих других националних признања. По идеји доктора Влада Батножића, либрето је написала Миланка Јужбашић. У пројекту “Седра” учествују бројни истакнути умјетници из Србије, сопран Тања Андријић, мецосопран Наташа Јовић Тривић, тенор Вања Бисерчић и баритон Вук Зекић, те оркестар “Београдски симфоничари”, под диригентском палицом Радана Јовановића и камерни хор “Београдски вокални ансамбл”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана