Ognjen Radović: Poezija 21. vijeka ide na bilborde

Aleksandra Madžar
Ognjen Radović: Poezija 21. vijeka ide na bilborde

Banjaluka - U novoj zbirci nastojao sam da nastavim put započet u četvrtoj knjizi "Origo". U njoj sam se bavio pitanjem univerzalne nemani, odnosno izvora nestabilnosti, sumnje i tame.

Ovim riječima za "Glas Srpske" mladi književnik Ognjen Radović iz Banjaluke opisuje svoju šestu knjigu poezije "Rukavci" koja je zaljubljenicima u pisanu riječ dostupna u elektronskoj formi.

Autor koji hrabro korača po književnim putevima, svoje misli pretočio je u pjesme objavljene u djelima "Indigo", "Origo", "Hapo biraki", "Tahtaline" i "Narukvica vetrova".

- U "Rukavcima" sam odlučio da ispitam šta bi se dogodilo kad bi to biće - neman, došlo na prostor gdje svi mi živimo. Među stvari koje poznajemo, među našu prošlost i svakodnevicu - objasnio je Radović.

Kao rezultat toga, kako kaže,  nastala je zbirka podijeljena u tri segmenta, u skladu sa tri dijela toka rijeke: izvor, glavni tok  i ušće. Svaki dio prate ilustracije Vedrane Karadža.  Ljudi, priroda, osjećanja, priroda i međusobni ljudski odnosi, neprestana su inspiracija za mladog pjesnika.

- Mene na kreativni rad uvijek pokreće sve što je prolazno. U pisanju poezije ne postoji ništa mistično. To je obična potreba za izražavanjem. Neko pleše, neko slika, a neko piše - smatra Radović.

"Rukavci" kao i peta zbirka "Indigo" najvjerovatnije neće doživjeti promociju.

- Književne večeri su prevaziđen "format". Treba stavljati pjesme u rasvjetna tijela koja mogu reprodukovati zvuk, kačiti ih na drveće, puštati u taksijima i autobusima, lijepiti na bilborde i oglasne table, praviti aplikacije za tablet računare, televizore i telefone. To bi mogli da budu novi izlazi za poeziju - istakao je Radović.

Kreativna energija ovog pisca već je usmjerena na stvaranje buduće zbirke.

- Još razmišljam u kom smjeru da krenem, kako da je definišem, ali ona će tematski biti nasljednica šeste zbirke. Nisam siguran kada ću nju objaviti. Mada, uvijek radim na novom rukopisu - kaže Radović.

Moć poezije

- Poezija je, za razliku od proze, troma, spora, umrtvljena. Samo zahvaljujući ovim osobinama ona može da postoji i da se "takmiči" sa prozom. Ipak, dobra poezija je stabilna i dugotrajna. Danas ona ljudima može da znači više nego prije. U brzini svakog dana, ona daje prostor da se uspori. Na svakom je da odluči da li će to povremeno da uradi - kaže Ognjen Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana